Pretraga tekstova
Ovaj nus proizvod prerade bundevinih sjemenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vrijedan izvor proteina za proizvođače mlijeka.
Jedan od najvažnijih izvora proteina za preživare je sojina sačma koja se odlikuje visokim sadržajem proteina i povoljnog profila aminokiselina. Zbog njezine visoke cijene, kako navodi Agrarheute, sve više se traže alternative. Jedna od njih su i pogače od bundevinih sjemenki koje su zanimljive zbog svoje dostupnosti i hranidbene vrijednosti.
Ovaj nus proizvod prerade bundevinih sjemenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vrijedan izvor proteina za proizvođače mlijeka. Ima relativno visok sadržaj sirovih proteina (598 g/kg) u odnosu na sjemenke uljarica, a odlikuje se visokim sadržajem lizina (32 g/kg) i metionina (18 g/kg). Osim toga, poboljšava ukus koncentrovane hrane za preživare.
U istraživanjima koja su proveli kineski naučnici iz univerziteta u Harbinu, pogača može da zamjeni sojinu sačmu u hrani za preživare kod krava u laktaciji. Oni su ispitali efikasnost hraniva, fermentaciju buraga, antioksidativnu funkciju i distribuciju azota u eksperimentu hranjenja. Šest krava sa više teladi nasumično je podijeljeno u tri tretirane grupe tokom eksperimenta od 27 dana, a udio grube krme u sve tri grupe bio je isti:
Rezultat istraživanja je pokazao da ova pogača može u potpunosti zamijeniti sojinu sačmu bez negativnog utjecaja na prinos mlijeka, fermentaciju u buragu ili svarljivost. Zanimljivo je da su se promjenom ishrane poboljšale antioksidativne funkcije i krvni parametri mliječnih krava u drugoj i trećoj grupi.
Zaključeno je da ova vrsta hrane predstavlja koristan izvor proteina za preživare i da nije uticala na degradaciju buraga, probavljivost. Raspodjela azota između mlijeka, fecesa i urina nije se razlikovala kod životinja koje su hranjene sa tri obroka.
U poređenju sa ishranom koja ju ne sadrži, ukupni antioksidativni kapacitet (P <0,05) i aktivnosti antioksidativnih enzima (ukupna superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, P <0,05) povećani su kod životinja koje su hranjenje s 50 i 100 posto pogače.
Rezultati pokazuju da se sojina sačma u potpunosti može zamijeniti pogačom u ishrani mliječnih krava bez ikakvog negativnog uticaja.
Također, ona može da se koristi u proizvodnj mesa i jaja.
Tagovi
Sojina sačma Pogača Bundevine sjemenke Proizvodnja mlijeka Izvor proteina Istraživanje
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)