Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak UO
  • 11.01.2024. 16:00

Mljekari RS: Subvencije po litri mlijeka uskladiti s okruženjem

Proteklu godinu, proizvođači mlijeka su ocijenili izuzetno lošom, a situaciju u ovom sektoru, kako su naveli dodatno otežao loš odnos s resornim ministarstvom.

Foto: Miljan Erbez
  • 475
  • 30
  • 0

Prilikom kreiranja pravilnika za 2024. godinu, Vlada Republike Srpske bi trebala uskladiti subvencije po litri mlijeka sa okruženjem, poručeno je sa prvog ovogodišnjeg sastanka Upravnog odbora Udruženja mljekara RS.

Na radnoj sjednici održanoj u Prnjavoru, proteklu godinu su ocijenili izuzetno lošom, a situaciju u ovom sektoru, kako su naveli dodatno otežao loš odnos s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Neophodna veća podrška

Podsjetili su da je agrarni budžet iznosio 180 miliona maraka te napomenuli da je mljekarima isplaćeno vrlo malo sredstava.

"Godina je imala i superćelijske oluje koje su i nama proizvođačima mlijeka napravile ogromne štete. Sve to prouzrokovalo je poskupljenje proizvodnje. Stočna hrana spremljena je u manjem obimu nego što je to realno", naveo je Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja mljekara RS.

Neophodna je veća podrška direktnoj proizvodnji, dodao je napomenuvši da je  sama proizvodnja i dalje veoma skupa. Otkupna cijena mlijeka lani je povećana i trenutno iznosi oko 0,90 KM/l, i za proizvođače je ona zadovoljavajuća.

 "To je možda i spasilo situaciju na terenu, inače bi sigurno došlo do smanjenja proizvodnje. I pored toga, proizvodnja je smanjena posljednjih mjeseci. Bojim se da će se takav trend nastaviti ukoliko se stanje ne popravi", upozorio je Arsenić.

Namanji poticaji u okruženju

Farmer Dragoslav Đenadija iz Kozarske Dubice, trenutno ima više od 120 grla, od čega je polovina u muži i dnevno se ovdje proizvede oko hiljadu litara mlijeka. Smatra da bi poticaji od ministarstva trebali biti viši jer oni trenutno iznose 0,25 KM/l, odnosno najmanji su u regionu.

“Možemo doći u situaciju da tokom godine otkupljivači odnosno prerađivači mlijeka radije uzimaju tamo gdje je veća subvencija. Samim tim, ta litra mlijeka manje će da košta samog proizvođača”, poručio je Đenadija, javlja TVK3.

Iz Udruženja mljekara Republike Srpske kažu nadaju se da će izgradnja mljekare u Prnjavoru početi ove godine.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekari RS Udruženje poljoprivrednih proizvođača Milorad Arsenić Dragoslav Đenadija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.