Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 31.01.2023. 13:30

Mljekari najavljuju proteste: Ko najviše zarađuje na cijeni mlijeka?

Nekontrolisan uvoz, upitan plasman i niska otkupna cijena su mnogobrojne proizvođače doveli na rub opstanka

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 454
  • 74
  • 0

Cijena jednog litra mlijeka je u trgovinama odavno premašila 2 KM, ali mnogobrojni mljekari tvrde da je ovoliko poskupljenje neopravdano i ukazuju na nesrazmjer otkupne i prodajne cijene. Zato pozivaju nadležne na hitnu reakciju, objavila je Federalna.

Poljoprivrednici sabiraju gubitke, razmišljaju o smanjenju stočnog fonda, jer je proizvodnja poskupila za 300 posto dok je otkupna cijena ostala niska. U zavisnosti od klase, kreće se od 50 do 60 feninga po litri. To mnogobrojne farme dovodi do gašenja.

Proizvodnja u problemima

Nekontrolisan uvoz, upitan plasman i niska otkupna cijena na porodičnom imanju Petra Dragojlovića ugasiće sedam decenija dugu tradiciju proizvodnje. Broj grla mora prepoloviti. Navodi da su veliki nameti na jednoj litri.

Zbog svega potrošači mlijeko u trgovini plaćaju pet puta skuplje u odnosu na otkupnu cijenu. U Privrednoj komori saglasni su da je potrebno izvršiti detaljnu analizu stanja na tržištu.

"Stvar je tržišta i dogovora. U potpunosti podržavamo dogovore koji će ići u korist i komercijalnim i direktnim proizvođačima", kaže Željko Vidić, sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore regije Bijeljina.

Tržištu treba detaljna analiza (Foto: Depositphotos/ryzhov)

Gdje ide najveća zarada?

Smatra se da otkupljivači uzimaju najveći dio zarade. Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina, kaže da mlijeko otkupljuju za 80 do 90 feninga, a prodaju ga po 2,50 KM.

Tržišna inspekcija proteklih je mjeseci provodila kontrole, a prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara pokazuju znatna kršenja propisane marže. Pojedini prerađivači su već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Uopšte nema efekta. Hvale se kako su naplatili tri do četiri miliona KM kazni, a cijene se nisu promijenile", naglašava Vasilić.

Tržište je preplavljeno uvezenom robom. Bosna i Hercegovina je tokom protekle godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 114,5 miliona KM, dok je u istom periodu uvezeno u vrijednosti od 225 miliona KM. Niko ne osjeća potrebu da zaštiti domaće proizvođače koji nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za 2023. godinu. Premija za mlijeko je ostala u iznosu od 0,25 KM. Proizvođači traže da, s obzirom na poskupljenje svih proizvodnih inputa, premije iznose 45 feninga po litru, u suprotnom, najavljuju proteste i smanjenje proizvodnje.


Tagovi

Mlijeko Mljekari Protesti mljekara Protest poljoprivrednika Otkupna cijena Niska cijena Otkupljivači Jovan Vasilić Petar Dragojlović


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Ja sam baš prava Hercegovka", kaže nam Amra Dizdarević koja posao "od jutra do sutra", ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivrednice mjeseca.