Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaokružena proizvodnja
  • 30.11.2017. 09:00

Miloš Savić: Radimo zemlju, držimo stoku, a i roštiljnicu

Vrijedni Savići iz Grbavice, jedni su od rijetkih koji su zaokružili poljoprivrednu proizvodnju, baveći se ratarstvom, stočarstvom i preradom mesa.

Foto: Danijela Plavšić
  • 3.585
  • 343
  • 0

Porodica Savić iz Grbavice kod Brčkog veoma dugo se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali nešto intenzivnije još kako je sin Miloš upisao Poljoprivredni fakultet, odsjek stočarstvo u Banja Luci na kojem je u toku završetka master studija.

Ovih dana upravo treba da odbrani master pod tezom "Hemijski i fizički parametri i kvalitet dimljene pečenice". Otac Milan koji je po struci nastavnik istorije, nastavlja dugu tradiciju predaka i bavi se ujedno i ratarstvom i stočarstvom kao i većina mještana u ovom selu.

Prate nova tehnička dostignuća

Poljoprivredno gazdinstvo registrovano je od 2000. godine te nisu imali značajnih problema kod proizvodnje. To su već iskusni proizvođači koji prate uvijek nova tehnička dostignuća u agraru putem stručnih predavanja.

Posjeduju skoro svu poljoprivrednu mehanizaciju koja im je potrebna.

U početku su u proizvodnji bili otac i majka, a sad već osim Miloša pomažu sestra i brat i po potrebi pomoćni radnici.

Što se tiče ratarstva, ove godine su imali 2,5 hektara silažnog kukuruza, 10 hektara kukuruza za zrno. Koriste hibride poznatih domaćih i svjetskih proizvođača sjemenskog kukuruza (ZP, NS, LG AS Pioneer, BC DKC, Singenta, KWS) sve novo što se ponudi na našem tržištu isprobaju na svojim parcelama.

Miloš Savić ovih dana treba obraniti master na fakultetu u Banja Luci

"Najviše se odlučujemo za ZP 427 koji je ove godine dao prinos 6- 7 tona po hektaru u uslovima sušne godine kakva je bila ova, ZP 433 , AS 160 silaž, LG 3550, DKC 4690. Od strnih žitarica najviše proizvodimo tritikale tako da smo ove godine imali 6 hektara pod tom kulturom. Soje smo imali 3 hektara koja je dala prinos od 300 kilograma po dulumu", priča nam Miloš.

Imaju i krmače i bikove

Što se tiče stočarstava, zastupljeno je svinjogostvo i govedarstvo. Posjeduju farmu od 10 krmača i bave se proizvodnjom, uzgojem prasadi. Zatim, produženim tovom gdje tove grla do 120 kilograma.

"Posjedujemo i farmu bikova i trenutno imamo 20 grla za vlastite potrebe mesnice i roštljnice. Telad nabavljamo na području Brčkog, obično od oko 250 kilograma", kaže Miloš.

Miloš Savić: Redovito pratimo tržište

Na ovaj način imaju kompletno zaokruženu proizvodnju sa tendencijom rasta.

"2000. godine smo uočili da je tržište oskudno sa ponudom prasadi. Tada smo proširili proizvodnju i počeli graditi prasilišta.

S vremena na vrijeme znao se desiti problem sa plasmanom pa smo došli na ideju za podizanje sopstvene klaonice i ujedno otvaranja mesnica, objekata za prodaju i preradu mesa.

A ove godine smo otvorili i roštiljnicu s kojom su zaokružili cijelu poljoprivrednu proizvodnju od ratarstava, stočarstva, mesnice i na kraju roštiljnice", zaključuje Miloš dodajući da posjeduju sopstvenu mješaonu sočne hrane kapaciteta 250 do 300 kilograma pa Savići koristeći sopstvene žitarice i uz upotrebu premiksa renomiranih svjetskih i domaćih kuća prave sami hranu za stoku.

Foto: Danijela Plavšić


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Savić Miloš Savić Ratrastvo Stočarstvo Svinjogojstvo Govedarstvo


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas