Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksini
  • 31.05.2017. 10:00

Mikotoksini - opasnost i za ljude i za životinje

Kontaminiraju podjednako žitarice i voluminozna krmiva. Najčešće su domaćini kukuruza, suncokreta, soje, susama, kikirikija, sjemenka bundeve, badema, lješnika, sušenog voća, začina, pamuka te mijeka i mliječnih proizvoda i mesa.

Foto: Pixabay/Facebook Freeimages
  • 953
  • 45
  • 0

Aflatoksini su mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, od kojih su najznačajnije i najzastupljenije Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. To su otrovi i sapadaju u najkancerogenije supsatnce. Imaju toksično djelovanje kako na životinje tako i na ljude te na druge korisne mikro organizme.

Kontaminiraju podjednako žitarice (kukuruz, pšenica ječam) i voluminozna krmiva (sijeno, silaža, sjenaža). Aflatoksini se mogu stvoriti čak dok je biljka još u polju i tokom skladištenja, a to se najčešće dešava kad su godine kišne i vlažne. Nekad zrno biljke može izgledati zdravo, a da sa sobom nosi aflatoksine. Iz tog razloga se sredstva za sakupljanje odnosno adsorpciju mikotoksina uvijek preventivno i svakodnevno dodaju u stočnu hranu.

Mikotoksini koji najčešće izazivaju problem su:

  • Aflatoksin
  • Ohratoksin
  • Zearalenom
  • Trihoteceni
  • T-2
  • DAS

Najčešće su domaćini sljedećih biljaka: kukuruzu, suncokretu, soji, susamu, kikirikiju, sjemenkama bundeve, bademu, lješniku, sušenom voću, začinima, pamuku, te mijeku i mliječnim proizvodima te mesu. Prisustvo afatoksina u stočnoj hrani je relativno problem novijeg datuma. Intenzivnije se počinje istraživati o toksinima 1960. godine kad je došlo do velikog pomora ćurki u Velikoj Britaniji. Uzrok pomora je bila hrana u kojoj je bila prisutna plijesan Aspergillus flavus.

Kako se aflatoksini ponašaju u organizmu?

Nakon unosa u tijelo aflatoksini se metabolišu u jetri do reaktivnih epoksida koji su toksični i nosioci su kancerogenog djelovanja ili hidroksilišu, čime se formira aflatoksin. Na djelovanje aflatoksina i njihovu bioaktivaciju utiču brojni faktori: pol, starost, ishrana, prisustvo zaštitnih faktora u organizmu, infekcija hepatitis B virusom. Izazivaju promjene gastrointestinalnog trakta, zatim probleme na jetri pa čak i rak. Aspergilus flavus i Aspergilus parasiticus su i u maloj količini otrovne za najveći broj životinjskih vrsta, kao i za ljude.

Problemi koje mogu izazvati su: smanjuju konzumiranje hrane, povećavaju konverziju, smanjuju prirast i proizvodnju, smanjuju količinu mlijeka, nagli pad nosivosti jaja, narušavaju imunološki sistem te tako povećavaju podložnost bolestima. Unošenjem u probavni sistem životinje akumuliraju se u mlijeku, mesu i jajima te tako postaju opasni u ishrani ljudi.

Kako se boriti sa mikotoksinima?

U borbi sa mikotoksinima preventivno djelovanje je jedino rješenje. Preporuka je svakodnevno dodavati u ishrani životinja neki od adsorbenasa mikotoksina. Na tržištu je poznat Minazel, to je ekološki proizvod na bazi klinoptilolita, koji ima pozitivan uticaj na zdravlje i produktivnost farmskih životinja. To je potpuno prirodni ekološki proizvod prerađen tehnološkim postupkom koji sadrži 90% klinoptilolita. Ima tu osobinu da sve toksične materije veže za sebe i putem fekalija izbacuje van iz organizma. Veže za sebe samo toksične materije, a vitamini, minerali ostaju netaknuti u probavnom traktu životinje.

Foto: Pixabay/Facebook Freeimages9


Tagovi

Mikotoksini Alfatoksini Mnazel Klinoptilolit Aspergilus


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.