Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tovnih svinja
  • 21.11.2017. 09:00

Kuda ide domaće svinjogojstvo?

Ranijih godina cijene tovljenika u vrijeme svinjokolja su bilježile trend porasta. Ove jeseni je drugačije. Farmeri smatraju da im prekomjerni uvoz obara cijene i dovodi u pitanje egzistenciju.

Foto: Boško Grgić
  • 4.753
  • 368
  • 0

Uzgajivači tovnih svinja nemaju ove jeseni mnogo razloga za radost. Kukuruz je zbog suše loše rodio, što je značajno poremetilo troškove ishrane. Na drugoj strani, mimo očekivanja, cijene utovljenih svinja su u laganom padu. Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS kaže da su cijene tovljenika na nivo prošlogodišnjih i i kreću se u rasponu od 2,60 do 3,00 KM po kilogramu žive vage.

"Nezadovoljni smo otkupom. U jeku svinjokolja, svinje uglavnom kupuju klaničari, dok potrošača, odnosno pojedinačnih kupaca ima u malom broju. Nadamo se da je razlog tome topla jesen, a pribojavamo se da pojačan uvoz živih svinja već ostavlja negativne posljedice", kaže Maljčić.

Stočari očekuju daljnji pad cijena svinja, koji se već desio u Hrvatskoj i Srbiji. Razlog je smanjen izvoz svinjetine iz Evropske unije u azijske zemlje.

"Očekujemo da će do polovine decembra i kod nas doći do novog pada cijena, jer klaničari uvoze velike količine svinja. Imamo informaciju da se samo preko graničnog prelaza u Gradišci sedmično uveze i po 16 šlepera svinja", kaže Maljčić.

Svinjogojci očekuju podršku Ministarstva poljoprivrede

Veliki farmeri se žale da im klaničari otkupljuju svinje po 2,5 KM po kilogramu žive mjere plus PDV, što je ispod ekonomske računice. Ukoliko im Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS isplati obećanih 40 maraka po utovljenoj i prodatoj svinji, to će biti spas za njih, smatraju stočari.

Pojedinačni kupci i nisu baš zainteresirani za kupovinu tovljenih svinja

Agronom Momir Cvjetković, inače stručnjak za ishranu stoke, kaže da će se posljedice suše i prekomjernog uvoza osjetiti dugoročno, te da je ovo tek početak krize.

"Loše informacije stižu nam sa terena. Stočari smanjuju matična stada, rasprodaju se krmače, obori su svakodnevno sve prazniji. Suša je na jednoj strani razlog za smanjen urod kukuruza i soje, prekomjerni uvoz dodatno slabi pozicije domaćih farmera, još ukoliko proizvođači mlijeka budu favorizovani u odnosu na svinjogojce, neće biti dobro", smatra Cvjetković.

Farmeri se uzdaju u svinjokolj i zimske praznike

Farmeri se potajno nadaju da će svinjokolj, koji se tek zahuktava, te novogodišnji, božićni i drugi vjerski praznici znatno uticati na povećanje prodaje tovljenika i prasadi, te da će dobiti svjež novac, kako bi osvježili i nastavili proizvodnju.

"Stari ljudi, uzgajivači svinja su govorili da kada cijene žive stoke padaju, treba pojačavati matično stado. Pola godine kupujem kukuruz i imam pojačane troškove, jer je suša bila veoma jaka, ali se borim da ne smanjujem broj krmača prasilica", kaže Đorđo Peulić, farmer iz Bok Jankovca.

Svinjogojci smatraju da bi masovnije trebali da se organizuju u već postojeće udruženje, kako bi snažnije djelovali kao pregovarači u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoiprivrede RS. Voćari, mljekari i živinari im mogu poslužiti kao dobar primjer.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uzgajivači svinja Kukuruz Mišo Maljčić Udruženja uzgajivača svinja RS Momir Cvjetković Đorđo Peulić Svinjogojci


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.