Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čobanske kućice
  • 19.05.2020. 11:30

Kuća i krevet su tamo gdje su ovce i tor

Iako su pokretne pastirske kućice bile dio svakodnevnice života na selu, danas se sve rjeđe mogu vidjeti.

Foto: Marija Manojlović
  • 497
  • 167
  • 0

Torarice, čuvalice ili pružine, različiti su nazivi, u zavisnosti od sela do sela, za pokretne drvene kućice u kojima su čobani spavali, a ponegdje spavaju još tokom noći kod tora i ovaca. Iako su bile dio svakodnevnog života na selu, danas se sve rjeđe mogu vidjeti.

Čobanske kućice su uglavnom pravljene od jelovine, a zahvaljujući saonicama na koje su postavljene, moguće ih je i pomjerati, sa mjesta na mjesto, kako se pomjera i tor.

Alić: Stočari zaslužuju više podrške jer imaju i više ulaganja

Njihova veličina ne ostavlja prostora za komfor. Duge su oko dva, a široke nešto više od jednog metra. Imaju dovoljno prostora tek da ispune svoju osnovnu namjenu - da budu krevet.

Ponegdje još uvijek služe svojoj namjeni

Radi udobnosti, u njih je stavljana slamarica, kasnije i dušeci. Kakav će čobanin imati san, uveliko zavisi i od vremenskih prilika.

Tokom toplih ljetnjih noći, spavanje u toraricama, kažu oni koji su to iskusili, može biti i ugodnije nego u krevetu. S druge strane, kad su temperature  niske, obično tokom jesenjih noći, spavanje je pravi izazov zbog hladnoće. 

Sa prvim toplijim danima proljeća, ovce su umjesto u stajama noćevale pod vedrim nebom u torovima. Pored tora, u torarici, spavao je i čobanin i tako čuvao stado od divljih životinja.

Čaušević: Ovčarstvo u ovim krajevima opstaje zahvaljujući poticajima

Stanovnika na selima je sve manje, pogotovo onih koji imaju stada ovaca. Tako se i čobanske kućice samo još ponegdje mogu vidjeti - negdje zaboravljene i odgurnute u stranu, na imanju, a ponegdje, doduše rijetko, zaista i dalje služe svojoj namjeni.


Tagovi

Torarica Čuvalica Pružina Spavanje kod tora Čobanin


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.