Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 29.06.2023. 16:30

Krizni štab donio preporuke za uzgajivače svinja

Šta sve treba uraditi ako uzgajate svinje?

Foto: Depositphoto/mironovm
  • 1.060
  • 53
  • 0

U Vladi Republike Srpske zasijedao je Krizni štab za djelovanje povodom afričke kuge. Istaknuto je da ovo oboljenje nema nikakve opasnosti za ljude ni prilikom kontakta ljudi sa životinjama ni što se tiče konzumiranja svinjskog mesa.

Navedene preporuke

Vlasnicima svinja je preporučeno da životinje drže zatvorene, da ih ne puštaju na pašu na livadu, u šumu, voćnjak i druge otvorene površine. Potrebno je popraviti ograde i fizičke barijere, postaviti dezinfikcione barijere na ulazima i izlazima. Preporučena je pojačana dezinsekcija objekata, uništavanje muha, komaraca i krpelja, kao i deratizacija, uništavanje miševa i pacova. Na imanja ne treba dozvoliti ulazak teretnih vozila, utovare i istovare vršiti izvan svog imanja.

Kupovati samo svinje koje su označene markicama i koje prati uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno pasoš. Kupljene životinje držati 15 dana odvojeno i da se o njima u tom periodu brine samo jedna osoba.

 


Tagovi

Afručka kuga svinja Krizni štab Preporučene mjere Bolest svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]