Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekord mliječnosti
  • 20.05.2023. 18:00

Krava rekorderka: U 14 godina dala 220.000 kg mlijeka

Pored rekordne količine mlijeka, postigla je i rekord u proizvodnji mliječne masti i proteina. Upoznajte Connie

Foto: Depositphotos/smereka (ilustracija)
  • 161
  • 105
  • 0

U SAD je oboren rekord za najveću životnu proizvodnju mlijeka. Nor-Bert Colby Connie je četrnaestogodišnja krava rase Holštajn koja je uspjela proizvesti oko 220.581 kg mlijeka sa posljednjom laktacijom.

Dobra genetika

Prema Američkom uzgajivačkom udruženju Holstein Association USA, pored najveće doživotne proizvodnje, ona prema bazi podataka ima i najviše isporučenih kilograma mliječne masti i proteina. Do sada je isporučila 12.275 kg masti i 8.045 kg proteina, što je čini najboljom registrovanom kravom u SAD-u.

Veliki doprinos tome je dala i njena odlična genetika. Vodi porijeklo od bika Solid-Gold Colby ET i krave Nor-Bert Buckeye Christy ET. Vlasnici farme u Indijani su kupili baku ove krave i integrisali u svoj uzgoj.

Šalice mlijeka i kuglice sladoleda

Zanimljivi su i brojevi kojima su potkrijepili njezinu važnost. Naime, ona je za 14 godina svog životnog vijeka proizvela: 

  • 214.053 litara mlijeka
  • 904.744 šalica mlijeka
  • 22.058 kg sira
  • dovoljno sira za 129.680 pizza promjera 30 cm 
  • 603.168 kuglica sladoleda
  • 10.404 kg maslaca

Njezina ukupna proizvodnja bi mogla nahraniti 10 ljudi više od 80 godina, ako bi svaka osoba jela 3 porcije mlijeka dnevno. Mogla bi osigurati i dnevne potrebe za mlijekom za 301.581 osobu za jedan dan. 

Ima i potomke

Connie, klasifikovana kao EX 94 3E, otelila je devet teladi, uključujući četiri kćerke koje su među životinjama s visokim performansama u stadu.

Vlasnici kažu da je Connie krava oko koje nema puno posla, da više voli biti sama i raditi ono što najbolje zna - proizvoditi puno visokokvalitetnog mlijeka, stoji u priopćenju udruženja.


Tagovi

Nor-Bert Colby Connie Krava rekorderka Rekord mliječnosti Proizvodnja mlijeka Genetika Holstein rasa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]