Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite namirnice
  • 25.03.2023. 07:30

Kozja surutka jača imunitet i poboljšava krvnu sliku

Mnogo je prednosti konzumacije, a zbog malog sadržaja kazeina mogu je piti i osobe koje su sklone alergiji i intoleranciji na mlijeko. Koristi se i u kozmetici

Foto: Depositphotos/MadeleineSteinbach
  • 1.966
  • 100
  • 0

Kozja surutka je zdrav prirodni napitak. Nusproizvod je postupka proizvodnje sira. Tokom sirenja mlijeko se razdvaja na gruš ili skutu, i surutku, tečni dio. To je niskokalorični mliječni proizvod, a sadržaj kalorija je tri puta manji od onoga kod mlijeka. Međutim, bogata je raznim materijama izuzetne nutritivne vrijednosti, posebno vitaminima C, B i E, mineralima kao što su kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, selen.

Cijenjena je jer jača imunitet, poboljšava krvnu sliku. Odlikuje se većim sadržajem leucina, aminokiseline odgovorne za rast, oporavak mišića i poboljšanje cjelokupne fizičke kondicije. Zbog toga je popularna među sportistima.

Izuzetno ljekovita

Mogu je konzumirati osobe sklone alergijama. Zbog minimalnog sadržaja kazeina većina osoba koje pokazuju alergiju ili intoleranciju na kravlje mlijeko može da je koristi uz konsultacije s liječnikom. Ona podstiče stvaranje antioksidansa koji pomaže detoksikaciju u organizmu i smanjuje oksidativni stres. Preporučuje se kod problema s probavom, plućima, pomaže u procesu mršavljenja, a mogu je konzumirati osobe koje imaju dijabetes tip 2. Redovnom upotrebom pozitivno djeluje na proizvodnju probavnih sekreta, što je izuzetno važno za gastritis, i dovodi do poboljšanjem i normalizacije crijevne mikroflore. Zbog visokog sadržaja proteina ne preporučuje se osobama koje imaju problema s bubrezima.

Kozja surutka je bogata materijama izuzetne nutritivne vrijednosti (Foto: Foto: Bigstockphoto/vladko)

Uzima se oko 0,5 l tokom dana. Najučinkovitija je da se pije ujutro, na prazan želudac, a sportistima i osobama koje redovno vježbaju da je uzimaju poslije treninga. Prekomjerna količina može dovesti do pojave dijareje. Kod problema s masnom jetrom dobro je prije doručka popiti dvije čaše surutke uz smanjenje masnoća u hrani. Ne treba je piti duže od dvije sedmice.

Upotrebljava se u kozmetici

Osim što kao prehrambena namirnica pročišćava organizam, povoljno djeluje na kožu i kosu. Može da se koristi kao sredstvo za čišćenje lica, pomaže kod akni, depigmentacije kože i staračkih pjega. Podstiče proizvodnju kolagena, koža postaje glatka, obogaćena vitaminima i zategnuta, fine bore nestaju, a ten postaje svježiji.

Piling za podmlađivanje

U dvije kašike surutke dodajte jednu kašičicu taloga od kafe ili zobenih pahuljica, a može se dodati malo soli i mljevene kafe. Ovom smjesom laganim pokretima trljajte kožu lica, izbjegavajte područje oko očiju. Nakon toga isperite toplom vodom i namažite hidratizirajućom kremom. Upotrebljava se dva puta sedmično.


Tagovi

Surutka Kozja surutka Piling od surutke Vitamini u surutki Ljekovitost surutke Ljekovita surutka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.