• Ishrana teladi
  • 20.08.2016. 08:00

Kolostrum - prava imunološka bomba

Period do pojave razvoja vlastitog imuniteta teleta je izuzetno zdravstveno po tele rizičan, a za proizvođača predstavlja izuzetno važan period koji određuje daljnju rentabilnost proizvodnje. Česti su slučajevi da telad koja ne dobiju kolostrum nakon telenja uginu u toku prve dvije sedmice ili kasnije vidljivo zaostaju u razvoju.

Foto: ChiccoDodiFC/bigstockphoto.com
  • 2.426
  • 263
  • 0

Telad na svijet dolaze potpuno imunološki nezaštičena bez antitijela, stoga su podložna raznim infekcijama i bolestima. U prvim danima života nemaju razvijen vlastiti imunološki sistem, koji se kasnije sa tri do pet sedmica starosti postepeno razvija. Stoga period do pojave razvoja vlastitog imuniteta teleta je izuzetno zdravstveno po tele rizičan, a za proizvođača predstavlja izuzetno važan period koji određuje daljnju rentabilnost proizvodnje. Česti su slučajevi da telad koja ne dobiju kolostrum nakon telenja uginu u toku prve dvije sedmice ili kasnije vidljivo zaostaju u razvoju. Šta je činiti u tom periodu, odmah nakon teljenja?

Prva hrana za tele

Odmah nakon teljenja u prva tri sata potrebno je teletu omogučiti uzimanje kolostruma, otprilike do 2 litra, jer ono sadrži antitijela - imunoglobuline koji imaju ulogu da štite tele od infekcija uzrokovanih različitim bakterijama i virusima. Svojim izuzetno povoljnim sastavom prvo mlijeko ili kolostrum teletu pruža neizostavne sastojke za rast, vitalnost i zdravlje. Sa ovom ishranom, dok majka luči kolostrum potrebno je nastaviti do prve sedmice života dajući teletu tri puta dnevno ukupno oko 5 litara kolostruma uz mogućnost sisanja na dudu (pipu) ili direktnim napajanjem. Ovakva ishrana je neminovna sve do kraja prve sedmice i početka druge kada tele počinje da sisa mlijeko, i kasnije prelazi na mliječne zamjenice.

Što je kolostrum?

Kolostrum ili kolostralno mlijeko je sekret mliječne žlijezde proizveden u kolostralnom periodu lučenja mlijeka sisavca (krave) koji počinje odmah nakon telenja i traje 5 do 12 dana. U suštini kolostrum je mlijeko, ali se izuzetno razlikuje od mlijeka koje krava proizvodi nakon kolostralnog perioda. Postoji jasna razlika po sastavu od "običnog" mlijeka i sadrži više suhe tvari. Ima izuzetno visok nivo imunoglobulina, a i sadržaj bjelančevina je pet puta veći. Prva muža krava nakon teljenja označava kolostralno mlijeko u kojem je imunoglobulin u najvišoj koncentraciji. Već u drugoj mužnji koncentracija imunoglubulina pada za 40%. Također u organoleptičkom smislu kolstrum je dosta drugačiji od mlijeka, boja je žučkasta, a okus je dosta bljutavog karaktera često slan uz gustu konzistenciju.

Pozitivan učinak i kod ljudi

Farmeri često jedan dio kolostruma ostavljaju i koriste za vlastite potrebe, što je pomalo i sebično prema tek oteljenom teletu za koje njegova majka i luči kolostralno mlijeko. Takav uravnotežen sastav aminokiselina i hranjivih tvari uz viskok nivo imunoglobulina nemoguće je bilo gdje pronaći u prirodi niti sintetisati. Zbog gotovo savršenog sastava i pozitivnog učinka na zdravlje i imunitet, ljudi se ne mogu oteti prilici, a da jedan dio ovog mlijeka zadrže za svoje vlastito konzumiranje. Svi dragocjeni sastojci kolostruma su probavljivi i imaju izuzetan povoljan učinak na jačanje ljudskog imuniteta, otpornosti, vitalnosti te poboljšanju probave.

Grušava specijalitet od kolostruma

U zavisnosti od geografskog podneblja postoje i različiti nazivi, ali najučestaliji je grušava. Grušava je pita i već je postala tradicionalno jelo, koje se pravi od mlijeka tek oteljene krave kolostruma. Već su se razvile i različite varijante ovog jela poznatog kao i "eliksir mladosti", pa je moguće gruševu ili grušenjak praviti od neprokuhanog kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mlijeka. Sa zdravstvenog aspekta poželjno je da čovjek konzumira kolostrum direkno ili kroz tradicionalna jela, ali prvenstveno treba obratiti pažnju da se uzimaju samo viškovi, ono što tele ne podoji, jer kolostrum kao savršeno prvo mlijeko je isključivo namjenjeno kroz prirodni zakon mladunčetu.

Foto: ChiccoDodiFC/bigstockphoto.com


Tagovi

Telad Antitijela Imunitet Kolostrum Imunoglobulin Mlijeko Sisanje Mliječna žlijezda Bjelančevine Muža Farmer Zdravlje Grušava Jelo Višak Mladunče


Autor

Adi Pašalić

Adi je magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi