Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 22.04.2022. 07:30

Kokoške i ćurke: Kako do mira u istom dvorištu?

Kada jednom nauče da su sve "jedno jato" bez problema ih možemo držati u istom prostoru. Prije svega je potrebno poštovati njihove potrebe u pogledu smještaja, ishrane i navika ponašanja

Foto: Depositphotos/budabar
  • 351
  • 69
  • 0

Različite vrste peradi se mogu uzgajati u istom dvorištu, ali je potrebno ispoštovati određena pravila. Takvo držanje može imati svoje prednosti i nedostatke. Najveći problem je kada se kokoške i ćurke nađu na istom prostoru, ali se mogu naviknuti na zajednički suživot. Izvjesno je da će uvijek biti manjih "svađa" između njih.

Kada jednom nauče da su sve "jedno jato" bez problema ih možemo držati zajedno. Prije svega je potrebno poštovati njihove potrebe u pogledu smještaja, ishrane i navika ponašanja.

Ćurke znaju biti hirovite, provocirati kokoške

Na prvi pogled radi se o peradi i ne bi trebalo biti nikakvih problema. Prednost ovakvog uzgoja je što ih možemo držati u istom objektu kojega čistimo u jednom potezu. Lakše je osigurati snabdijevanje pitkom vodom. Dobro je rješenje kada imamo mali prostor, a želimo uzgajati obje vrste.

Treba imati na umu da se radi o životinjama različite veličine i karaktera. Ćurke znaju biti hirovite, provocirati kokoške, a one zbog toga postaju agresivne. Osim toga, one su aktivnije, uvijek su u pokretu, čeprkaju, traže nešto, komuniciraju. Ćurkama takav ritam može smetati i iritirati ih, jer im odgovara smireniji način života. To može dovesti do stalnih sukoba.

Koke su stalno u pokretu (Foto: Ranka Vojnović)

Imaju i različite potrebe za hranom. Ćurke zahtijevaju više hrane i potrebno je odvojiti hranilice za jata, jer se može desiti da kokoške ostanu bez hrane.

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Kako bi spriječili pojavu pijelonefritisa kod ćurki neophodno im je davati hranu bogatu vitaminom B ili dodatke, jer ga trebaju nekoliko puta više nego kokoške.

Problem može biti izmet ćurki. On može biti bogat patogenima koji izazivaju pojavu i brzo širenje infektivnog tifusa među kokoškama. Istovremeno i one mogu zaraziti ćurke zaraznim crvima koji mogu izazvati njihovo uginuće. Zbog toga je kod zajedničkog uzgajanja neophodno održavanje higijenskih uslova na visokom nivou.

Držite ih zajedno od prvog dana

Preduslov zajedničkog suživota je da se pilići i ćurići drže zajedno od prvog dana. Samo u tom slučaju će se naviknuti jedni na druge, u suprotnom može se desiti da zbog stalnih svađa i borbi dođe do uginuća životinja.

Potrebno im je osigurati dovoljno prostora, kako u objektu, tako i u dvorištu. Za kokoške je neophodno obezbijediti 0,5m², a za ćurke 0,8m² prostora u objektu.

Dvorište treba biti dovoljno veliko. Jedinke će biti zdravije što više vremena provode na otvorenom i manje će se svađati.


Tagovi

Perad Ćurke Kokoške Tuke Uzgajanje peradi Sukob Suživot


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.