Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hacienda de la Vida
  • 24.09.2023. 10:30

Kakvo se to đubrivo proizvodi na farmi u BiH - jedinstveno u Evropi?

"Kad tretirate ovim đubrivom nema potrebe da plijevite vašu baštu", kaže Samir Vilić, vlasnik farme na kojoj se ono proizvodi. Naveo je pozitivne primjere!

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 196
  • 34
  • 0

Na farmi ovaca "Hacienda de la Vida" u Kiseljaku, skoro da nema otpada. Pronašli su način da sve iskoriste i od svega nastaje jedna zasebna priča. Po njihova grla dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, od onih koji tek ulaze u ovaj posao, do iskusnih farmera. Dio prodaju, dio završi u vlastitoj pečenjari. No, to nije sve, ovdje proizvode i organsko đubrivo. 

Cijela priča počela je prije tek sedam godina i to zbog žala jednog dijasporca iz Švicarske, odnosno njegove želje da se vrati u svoje rodno mjesto.

"Gore smo bili tjelesno, ovdje smo ostavili dušu tako da tu smo danas s ovom pričom, čisto ljubav prema životinjama, prema zdravoj prehrani nas je navela na inicijativu da otvorimo farmu", kaže nam Samir Vilić.

Špansko ime, češke ovce, bosanski proizvod

Njegova "farma života", nosi špansko ime samo zbog administrativnih barijera, ali naziv je najmanje bitan. Ono što oni rade prepoznato je u cijeloj državi, pa je tako od njihovih grla nastalo još 50-tak farmi u BiH.

Samir Vilić, vlasnik farme "Hacienda de la Vida"

"U ovoj farmi imamo negdje oko 450 majki, to je kapacitet, ovce su uvezene iz Češke, ovo je romanovska ovca - ruska, ali češka linija, što je jako bitno. Radimo na očuvanju genetike, pratimo krvne linije", kaže Vilić koji upošljava i 26 radnika, osam na samoj farmi, ali tu je i logistički centar povezan s onim u Švicarskoj, ali i pečenjara.

Želja im je, ne samo da oni budu uzgajivači ovaca nego i mnogi drugi, jer je, kako navodi, isplativo i jeftino uzgajanje ovaca na ovaj način na koji oni rade, stajski. Romanovska ovca je poznata po tome što brzo napreduje, dva puta se janji, policiklična je i daje dobre rezultate.

"Krajnji cilj je da ima što više ljudi koji uzgajaju kvalitetno prirodno, domaći uzgoj, a ne da se baziramo na uvoz mesa sumnjivog kvaliteta u našu državu i da jednostavno hranimo naše građane, naše susjede i komšije, tako da je to neka priča", dodaje naš domaćin.

Nije samo štala, nego ozbiljan projekat

Životinje ovdje opslužuju dva čovjeka u smjeni, faktički je neko s njima 24 sata. Životinje se nahrane ujutro sa miksericom i to je kompletan obrok što im treba, posebno se potom po torovima dodaju posebni dodatci. Sve je mehanizirano i kompjuterizirano.

"Mnogi su u početku mislili da je ovo još jedna obična štala, a vremenom su vidjeli da je ozbiljan projekat. U prosjeku naše ovce janje tri janjeta, jedne prilike smo imali čak i šestorke, a svo mlijeko ostavljamo njima", pojašnjava nam Vilić. 

Specijalno đubrivo

U selekciji i uzgoju im pomažu stručnjaci s Instituta u Novom Sadu, no uključeni su mnogi i iz drugih dijelova regiona. A upravo su uz njihovu pomoć došli i do proizvodnje organskog đubriva koje tretiraju mikroorganizmima na bazi mlijeka, koji apsolutno nisu štetni za životinje, čak su i zdravi, dobri za probavu.

"Poslije iščišćavanja, izđubrivanja objekta to se prekriva specijalnim najlonima i onda dolazi do fermentiranja tako da ti mikroorganizmi djeluju slično kao kalifornijska glista. I za 5-6 mjeseci od čistog ovčijeg đubreta i slame, bez ikakvih dodataka dobijete čisto organsko đubrivo", pojašnjava naš sagovornik, dodavši kako "niko u Evropi ne radi na taj način".

Analize potvrđuju da je đubrivo organsko i bio

Prije pakovanja, šalje se na analizu u Sarajevo odakle dobijaju potvrdu da đubrivo organsko i bio. Imaju i uspješne primjere s terena. Kako nam prepričava Vilić, jedan lokalni uzgajivač borovnice napravio je jako dobre rezultate s ovim đubrivom.

"Proizvodi čistu organsku borovnicu, bez ikakvih hemisjkih dodataka povećao je količinu, sadnica je dobila ljepši izgleda, sama boja i okus borovnice se promijenila na pozitivno tako da je to sigurno jedan izazov u koji ćemo mi u budućnosti još ulagati", ističe.

Po dobru ovcu, kiseljak i zdravu pogaču ide se u srce Bosne i Hercegovine

Pojašnjava kako je interesantno da mikroorganizmi preživljavaju do nekih 70 stepeni, tako da se ne mogu peletirati, te zbog toga nisu mogli odgovoriti na zahtjeve nekih proizvođača koji su željeli peletirano đubrivo.

"Efikasnost bi bila nekoliko puta manja nego što je sada, jer organizmi žive više godina na zemlji i uništavaju sve loše bakterije i viruse i uništavaju korov. Znači kad tretirate našim đubrivom nema potrebe da plijevite vašu baštu", dodaje.

Osim toga, prerađuju i kožice i ništa se ne baca. Vunu daju jednoj kompaniji u Hadžićima koja njome koja puni jorgane, dušeke, jastuke.

Kako je protekla posjeta ekipe Agrokluba Kiseljaku, pogledajte u videu: 

 


Fotoprilog


Tagovi

Hacienda de la Vida Samir Vilić Farma života Farma ovaca Romanovske ovce Organsko đubrivo 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner