Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muža krava
  • 19.02.2019. 07:30

Kako spriječiti prikrivene upale vimena muznih krava

Prikrivene upale su veoma opasne po zdravlje krava, a zbog njih stočari imaju materijalnu štetu pri prodaji mlijeka. Jedini prepoznatljiv znak je izlučivanje povećanog broja, za oko nevidljivih, somatskih ćelija u mlijeku.

Foto: Bigstock/denisfilm
  • 4.334
  • 125
  • 0

Preko 400.000 somatskih ćelija u jednom mililitru mlijeka znak je da krava boluje od mastitisa. Međutim, u stadu je vrlo teško utvrditi koja je krava bolesna, jer postoje takozvane prikrivene upale, koje se ne primećuju.

Oko 90 odsto mastitičnih oboljenja su prikrivene upale

"Prikrivene upale su veoma opasne po zdravlje krava, a zbog njih stočari imaju materijalnu štetu pri prodaji mlijeka. Jedini prepoznatljiv znak je izlučivanje povećanog broja, za oko nevidljivih, somatskih ćelija u mlijeku. Među ćelijama najviše je leukocita. Što je njihov broj veći, jači je upalni proces u vimenu. Pri jačim upalama broj somatskih ćelija može da bude i nekoliko miliona", ističe dr veterine Petar Pavković iz Beograda.

Ekstra kvalitetnom mlijeku otvorena vrata EU zemljama

Zavisno od uzroka, trajanja i jačini oboljenja, posljedice prikrivenih upala mogu biti: smanjeno lučenje mlijeka, loša higijena, zbog enormnog povećanja somatskih ćelija pomuženo mlijeko je neupotrebljivo za ishranu i preradu, takođe je neupotrebljivo i prilikom liječenja krava...

Najčešći uzrok - nadražaj vimena mašinskom mužom

"Najčešći uzroci prikrivene upale su mehaničko nadraživanje vimena loše podešenom mašinskom mužom i infekcije vimena patogenim organizmima. Ako je uzrok povećanog broja somatskih ćelija u mlijeku isključivo posljedica mehaničkog nadraživanja vimena, mlijeko ne sadrži štetne mikroorganizme pa je upotrebljivo za ishranu i preradu, osim ako broj ćelija nije izuzetno veliki", kaže dr. Pavković.

Međutim ako se vime nadražuje duže vrijeme, postaje osjetljivo i podložno infekcijama štetnih organizama, odnosno uzročnicima zaraznih mastitisa. Češći je uzrok prikrivenih upala - mehaničko nadraživanje, nego infekcije.

Otkrivanje upala vimena - na dva načina

Za suzbijanje upala veoma je bitno da se što ranije otkrije poremećaj u vimenu, a to je povećanje broja somatskih ćelija u mlijeku. To je moguće samo ako se zdravstveno stanje vimena redovno provjerava za sve vrijeme trajanja laktacije.

"Somatske ćelije u mlijeku otkrivaju se na dva načina: elektronskim brojačem u laboratorijama za kontrolu kvaliteta mlijeka i mastitis testom koji se obavlja na farmama. Za razliku od elektronskog brojača ćelija mastitis testom se ne može izmjeriti tačan broj somatskih ćelija u mlijeku, već samo njihovo povećanje iznad dozvoljene granice. Ali za brzo provjeravanje zdravstvenog stanja vimena krava, to je dovoljno, pojašnjava dr Pavković.

Reakcija se očituje povećanjem broja ćelija u mlijeku

Mastitis testom se ne otkriva uzrok upale, već reakcija vimena na infekciju. Reakcija se očituje povećanjem broja ćelija u mlijeku i promjena pH. Za test je potreban mastitis- reagens i specijalna namjenska posuda sa četiri udubljenja (pregrade) obilježenih rimskim brojevima od jedan do četiri.

U udubljenje broj I izmuze se mlijeko iz prednje lijeve sise, u udubljenje broj II iz zadnje lijeve, u broj III iz zadnje desne, a u IV iz prednje desne. U sva udubljenja doda se ista količina mastitis-reagensa i izmješa sa mlijekom. Ako je dno udubljenja bijelo, broj ćelija nije povećan, a ako je sluzavo i ljubičasto, ima povećanja.

U pregradu posude se može umočiti prst, zatim se lagano podigne i ako mlijeko sklizi, a ne kaplje, znak je upale vimena. Na ovaj način se tretiraju sve muzne krave na farmi, jednom sedmično za sve vrijeme trajanja laktacije.


Tagovi

Krave Nega krava Upale vimena Muzne krave Petar Pavković Mleko


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.