Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 13.04.2017. 12:00

Kako izdresirati pastirskog psa?

Inteligencija kod ovčarskih pasa ne igra presudnu ulogu u dresuri, već koncentracija. Raspitajte se da li imate "tjerača" ili "sakupljača", da bi obuka bila što uspješnija.

Foto: Larry Pickett, Carole Field / Petguide
  • 1.265
  • 129
  • 0

Dobar pas čuvar ne može samo posjedovati urođeni instinkt, već bi trebao da ide na obuku kako bi što bolje obavljao svoj posao. Pas je od davnina podređen čovjeku i kod njega dolazi do jake želje da pomaže čovjeku. To znači da, čim se nabavi štene, mora se krenuti sa ranim vaspitanjem i dresurom, kako bi pas prihvatio čovjeka kao vođu čopora.

Urođena sposobnost za rad sa stadom

Pastirski pas ima urođenu sposobnost za rad sa stadom zbog svog ovčarskog nagona, pa je njegova sposobnost razvijena da prepoznaje ponašanje ovaca i situacije u kojoj se našao i da na njih odreaguje primjereno. Ono što je zajedničko za sve ovčarske rase pasa jeste njihov temperament i hrabrost. Zato, ukoliko ne dresirate psa, lako će se dogoditi da mlad ovčarski pas u nekom trenutku napusti stado, što naravno nije preporučljivo. Zato mu je potrebna dresura.

Inteligencija kod ovčarskih pasa ne igra presudnu ulogu u dresuri, već koncentracija. Psu je bitno usmjeriti pažnju na nešto, a to je u ovom slučaju ovca.

Trebalo bi da znate da pas možda neće odmah shvatiti svaku komandu koju ste mu zadali, pa je potrebno i strpljenje. Zbog toga je neke vježbe potrebno ponoviti i nekoliko puta tokom dana. Sutra je važno da se nastavi sa istom komandom, sve dok pas iz prvog puta ne krene na komandu.

Dresirani ovčarski psi su najbolja pomoć pastirima, a u vođenju stada mogu da zamijene i nekoliko ljudi.

Razlike u dresuri pastirskih pasa

Razlike u pastirskim rasama pasa ogledaju se u temperamentu, pamćenju i inteligenciji. Možemo ih svrstati u dvije grupe: "tjerači" i "sakupljači" stoke.

U sakupljače spadaju: belgijski ovčar i graničarski koli ili recimo australijski kelpi. Ove rase pasa imaju prirodni i vrlo izražen nagon da okupljaju stada, dok tjerači, kao što su pulin, komnodor ili njemački ovčar, imaju želju da tjeraju stado. Raspitajte se da li imate tjerača ili sakupljača, da bi obuka bila što uspješnija.

Ovčarske rase pasa koje su nastale da bi radile sa krupnom stokom (srpski, hrvatski ovčar) često ostaju sami sa stadom, pa je njima potrebno i više rada.

Obuka pastirskih pasa imitiranjem

Ono šta je karakteristično za obje grupe pastirskih pasa jeste obuka imitiranjem. Ona počinje još kada štene ima šest odnosno osam mjeseci. Tada bi sa njim trebalo da bude stariji i iskusan ovčarski pas. Ukoliko se štene pusti da radi sa starijim psom, tada će nagonski sve naučiti od starijeg drugara. Vjerovali ili ne i on će za svega nekoliko mjeseci biti odličan pastirski pas čuvar.

Ukoliko imate i druge domaće životinje, osim ovaca, obučen pastirski pas će imitiranjem da zavodi red u dvorišu, a pri tome neće nauditi životinjama.

Takmičenja dresiranih pasa

Takmičenja pastirskih ovčara često su se održavala u 19. ali i početkom 20. vijeka u Njemačkoj i Engleskoj. Njemački ovčari koji su obučeni za čuvanje stada i danas u Njemačkoj imaju takmičenje iz ove discipline, a mnogi od njih imaju položen specijalan ispit u ovčarenju pod nazivom HGH ispit (Herdengebrauchshund).

U Engleskoj se takođe pastirski psi takmiče, s tim da takmičarski psi treba da u zadatom vremenu prođu sve prepreke na poligonu, kao i da pronađu izgubljenu ili odbjeglu stoku i vrate ih u tor. Na takmičenju se posebno gleda koncentracija pasa, energičnost, brzina i poslušnost.

Foto: Larry Pickett, Carole Field / Petguide


Tagovi

Sakupljači Dresura Pas Takmičenje Ovčar Imitiranje Tjerači


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]