Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski Petrovac
  • 10.06.2023. 16:30

Jeste li čuli za sir panađur? Priprema ga Dragana Ćulibrk od mlijeka i oraha

Kozarstvom su se na ovoj farmi počeli baviti 2016. godine i vremenom je to postala velika ljubav, kako cijeli proces brige oko koza tako i proizvodnje.

Foto: Miljan Erbez
  • 882
  • 481
  • 0

Već dugo u Krajini i šire, Bosanski Petrovac važi za mjesto dobrog sira. Petrovački sirac i basa od kravljega mlijeka su među najpoznatijim mliječnim proizvodima ovog kraja. Uglavnom je riječ o kućnoj radinosti i vrijednim ženama koje čuvaju tradiciju ovoga kraja i život na selu. A takva je i Dragana Ćulibrk, koja je sa svojim suprugom i kćerkama na gazdinstvu pokrenula preradu mlijeka od krava, ali i koza.

Ponudila je tržištu malo veći obim proizvoda od standardnog, pa tako iz njene "fabrike" izlazi tvrdi kravlji sir, polutvrdi koziji i kravlji, mliječni namaz od kozjeg mlijeka, jogurt od kozijeg mlijeka, surutka i basa. Ali tu je i nešto posebno - sir panađur, koji se priprema od kozjeg i kravljeg mlijeka sa orasima.

Zdrava životinja znači i zdrav proizvod

Zanimljiv naziv nosi po imenu Crkve svetog Đorđa - tzv. Panađuri izgrađenoj u 14. vijeku u selu Kolunić, koja je zaštićena i kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Po njoj i ova mini sirana nosi ime Panađur.

Panađur se priprema od kozjeg i kravljeg mlijeka sa orasima

"Vratili smo se u Bosanski Petrovac 2001. godine te smo u granicama svojih mogućnosti obnovili imanje", priča nam je Dragana o svom gazdinstvu koje se nalazi nedaleko od glavnog puta, a pogoduje uzgoju koza i goveda.

Kozarstvom su se na ovoj farmi počeli baviti 2016. godine i vremenom je to postala velika ljubav, kako cijeli proces brige oko koza tako i proizvodnje mliječnih proizvoda.

"Zrak je čist, nezagadjen, trava na pašnjacima nije tretirana nikakvim hemijskim sredstvima i samim tim su se odlučili da bi uzgajanje koza bilo savršena ideja", dodaje ova domaćica. 

Koze su pasmine Alpina, poznatog porijekla su i samim tim se izgledom, kvalitetom mlijeka, mesa i generalnom izdržljivošću izdvajaju od koza iste rase. Uzgoj je organiziran u poluotvorenom sistemu što je zapravo kombinacija stajskog i pašnog. Na taj način se na ovoj farmi trude da obezbjede maksimalnu dobrobit koza, a zdrava životinja znači i zdrav proizvod.

Šire proizvodnju

Pored stada koza tu je i jedna krava čije mlijeko je sastavni dio speicjalnog sira zvanog panađur. Dodatne prednosti Bosanskog Petrovca su čist zrak kojeg pojedini karakterišu kao zračnu banju, čista voda koja prolazi kroz krečnjačke stijene, zatim ruža vjetrova koja pogoduje savršenoj klimi kako na poljima tako i u stajama kao, a posebno se kraj odlikuje visokim brojem sunčanih dana.

Posebna pažnja se pridaje zdravlju koza

Posebna pažnja se pridaje zdravlju koza redovnim veterinarskim pregledima, a samim tim se osigurava kvalitet i zdravstvena bezbjednost mliječnih proizvoda koji izlaze na tržište. S obzirom na stalan rast tržišta i povećanje potražnje, Dragana i njena porodica su se odlučili da prošire svoju proizvodnju. Tako će na ovom imanju uskoro imati veći objekat, više koza, i bolju dobrobit životinja.

Takođe unaprijediće i opremu za preradu sira i vjeruju da će njihovi kupci i dalje biti zadovoljni.  


Fotoprilog


Tagovi

Kozje mlijeko Kozji sir Dragana Ćilibrk Prerada mlijeka Kućna radinost Proizvodnja sira


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.