Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 01.06.2017. 12:00

Izvoz piletine u EU najdalje za devet mjeseci

U peradarstvu je zaposleno 5.000 radnika, a procjenjuje se da od peradarstva u FBiH živi 50.000 osoba.

Foto: Fmpvs.gov.ba
  • 481
  • 33
  • 0

"U sljedećih sedam do devet mjeseci očekujem da ćemo od Europske komisije dobiti odobrenje za izvoz pilećeg mesa u zemlje EU. Peradarstvo je jedna od najperspektivnijih oblasti kada je riječ o poljoprivredi u FBiH, uzimajući u obzir i pristupačne cijene proizvoda i strukturu zemljišta u FBiH", rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na sastanku sa Udruženja peradara u Federaciji BiH.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima izvoza pilećeg mesa i konzumnih jaja na EU tržište, Nacionalnom programu kontrole salmonele, ali i drugim pitanjima od značaja za razvoj ovog sektora.

Od peradarstva živi 50.000 osoba

Ministar Dedić je podvukao važnost donošenja Zakona o veterinarstvu u FBiH, za koji je pokrenuta procedura izrade, kao i seta zakona u oblasti poljoprivrede, čime bi ujedno podržao i sektor peradarstva.

Predstavnici udruženja peradara u Federaciji BiH upoznali su ministra sa svojim aktivnostima te potrebama za novim investicijama u ovom sektoru.

Sektor peradarstva u proteklim je godinama zabilježio značajan rast. Trenutno je u ovoj industriji zaposleno 5.000 radnika, a procjenjuje se da od peradarstva u FBiH živi 50.000 osoba. U Federaciji BiH postoje 64 farme za konzumna jaja, sa godišnjom proizvodnjom od 200 milijuna komada.

Veliki izvoz

Također, na prostoru FBiH postoji 180 farmi za uzgoj pilića sa godišnjom proizvodnjom od 25 milijuna tovnih pilića. Ukupan promet u ovom sektoru iznosi oko 250 milijuna KM na godišnjoj razini, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prema dostupnim podacima izvoz u peradarstvu u 2016. iznosio je 53 milijuna KM, uz pokrivenost uvoza izvozom od 160 posto. Za peradarstvo su ključna tržišta regije: Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora, na kojima je u 2016. ostvareno 97 posto izvoza.

"Vanjskotrgovinski bilans u sektoru peradarstva kontinuirano je pozitivan, uz rast pokrivenosti uvoza izvozom. Struktura razmjene relativno je dobra, jer smo neto uvoznici za živu perad i meso peradi, dok bilježimo suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni jaja i prerađevina od mesa peradi", ocjena je za 2016. godinu Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden Projekta.

Foto: Fmpvs.gov.ba


Tagovi

Piletina Perdarstvo BiH Uvoz Izvoz Šemsudin Dedić


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.