Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jačanje zajednica
  • 10.06.2024. 12:00

Ima li većeg veselja: Stigle steone junice na mala gazdinstva u Brezi

Organizacija "Muslim Aid Association" saopćila je kako su svjesni činjenice da mala porodična gazdinstva počivaju na proizvodnji zdravstveno ispravne hrane i u skladu sa time razvijaju svoje programe.

Foto: Muslim Aid Association
  • 185
  • 105
  • 0

Čime obradovati seosko domaćinstvo, ako ne jednom kravom. Takvu radost doživjelo je i osam stanovnika općine Breza kojima su kroz projekat jačanja stočnog fonda u lokalnim zajendicama, kojim se direktno osnažuje pojedinac, odnosno porodica, stigle steone junice u prvom kontigentu isporuke. Riječ je o projektu koji se realizira uz pomoć organizacije "Muslim Aid Association". 

U prethdnom periodu obavljena je selekcija korisnika ovoga projekta i potpisani tripartitni ugovori o sufinansiranju. U ime Općine Breza ugovore je potpisao načelnik Vedad Jusić, iskazavši zadovoljstvo učešćem na projektima socio-ekonomskog razvoja.

Osam korisnika projekta preuzelo junice

Načelnik Jusić naveo je da ovakvi projekti ne pomažu samo pojedinscima i njihovim farmama nego doprinose povećanju broja grla na području ove općine i omogućavaju dostupnost mliječnih proizvoda široj društvenoj zajednici.

Ugovore je potpisalo ukupno 20 korisnika, a u narednom periodu očekuje se isporuka još 12 junica.

Organizacija "Muslim Aid Association" saopćila je kako su svjesni činjenice da mala porodična gazdinstva počivaju na proizvodnji zdravstveno ispravne hrane i u skladu sa time razvijaju svoje programe.

Ugovorena isporuka 20 grla

"Jedan od takvih programa je i program stočarstva koji ima dvojak cilj. Najprije da osnaži porodice i njihove farme novih ekonomski isplatljivijim grlima, a nakon toga da doprinse cijeloj zajednici kroz povećaje broja grla i produkcije mliječnih proizvoda", naveli su, dodavši da projekat u tome ima još veći značaj budući da posljednji podaci ukazuju na kontinuirano smanjenje broja grla i gašenje malih proizvodnih domaćinstava koji su okosnica razvoja lokalne zajednice.


Fotoprilog


Tagovi

Steone junice Jačanje stočnog fonda Općina Breza Nabavka junica Muslim Aid Association Vedad Jusić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]