• Moderan kokošinjac
  • 10.01.2018. 07:00

Ideje za izgled i funkcionalnost kokošinjca

Potrebno je uložiti trud i vrijeme, ali je sigurno da će nakon završenog posla dom vaših životinja privlačiti pažnju.

Foto: Instructables
  • 11.875
  • 807
  • 0

Tradicionalan kokošinjac je funkcionalan, ali njegov izled i nije toliko atraktivan, koliko može biti. Ukoliko posjetite aplikaciju Pinterest, ovo će vam itekako postati jasno! "Chicken coop ideas" su riječi koje će vam otkriti čitav svijet nevjerovatno dizajniranih kokošinjaca.

U njima uživaju kokoši, ali i njihovi vlasnici, jer svojim izgledom ovi prostori postaju ukras u dvorištima. Potrebno je uložiti trud i vrijeme, ali je sigurno da će nakon završenog posla dom vaših životinja privlačiti pažnju.

Tako možete osmisliti kokošinjac u kome će vaše životinje imati otvoren i zatvoren dio. Mogu podsjećati na kućice, ali i na nešto sasvim drugo, kao što je ormar sa ladicama! Možete ih okružiti zelenilom i cvijećem, a ukoliko su vam ljubimci i imaju imena - pločice postavite na ulaz u kokošinjac.

Predstavljamo vam nekoliko atraktivnih rješenja za kokošinjce u galeriji ispod teksta!

Kako da unapredite kokošinjac?

Živina voli spavati na visokim mjestima, odnosno odvojena od zemlje. Zbog toga im možete napraviti prostor na kome ovako mogu provoditi vrijeme. Osim što im je udobno, osjećaju se i zaštićeno od predatora, ukoliko su na višim pozicijama, prenosi portal Your house & garden.

PVC hranilica (Foto: Instructables)

U ovu svrhu služe i ljuljačke, koje će im omogućiti da se zabave tokom dana. Sve što vam je potrebno je grana odgovarajuće debljine, bušilica za dvije rupe i konopac.

Pomiješajte pepeo drveta sa pijeskom i unesite u kokošinjac. Ovo će pomoći kokoškama da održe higijenu, kao i da se riješe parazita, koji im prijete.

Možete napraviti i hranilicu, koja je jednostavna i jeftina, a doprinosi tome da se hrana ne prosipa. Potrebne su vam PVC cijevi i Y konektor. Spojite ih, ukoliko je potrebno zalijepite i instalirajte. U cijev lijevkom sipajte hranu i pustite kokoši da otkriju ovakav način hranjenja.

Kokošji izmet je ono što prati boravak u kokošinjcu. Da bi omogućili da prostor bude što čistiji, možete instalirati posebnu mrežu, kao što je viseća ležaljka. Ovo važi za kokošinjce koji su na visini. Izmjerite dužinu i širinu kokošinjca, a potom dodajte po 3 centimetra sa svake strane. Pričvrstite tkaninu po širini kao stranice mreže, a tkaninu po dužini ukucajte u daščice, a potom pričvrstite vijcima. Jednom mjesečno je skinite, a izmet odnesite u kompost.

Foto: giallopudding/Pixabay


Fotoprilog


Tagovi

Kokošinjac Uređenje Pinterest Izmet Ljuljačke


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi