Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skandal u Poljsjkoj
  • 05.10.2022. 18:00

Hranili perad štetnim mastima, a da nisu ni znali - konzumacija mesa opasna po zdravlje?

Pilići, patke i ćurke u tovu su hranjene tehničkom masti koje se koriste u hemijskoj industriji. Kompanija je snabdijevala brojne proizvođače stočne hrane u Evropi

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 405
  • 74
  • 0

Poljsku potresa skandal u peradarskom sektoru. Policija je pregledala najmanje 66 proizvodnih pogona i utvrdila da postoje osnovane sumnje da su pilići, patke i ćurke u tovu hranjene hranom koja sadrži aditive i masnoće namijenjene za proizvodnju maziva, tehničkih ulja, biogoriva i sl. Konzumacija ovakvog mesa povećava rizik od nastanka raka prostate, pluća i leukemije, navodi Wirtualna Polska

U januaru ove godine pokrenuta je velika istraga, a ima i uhapšenih koji su krivotvorili dokumentaciju.

Unosan "biznis" traje od 2017. 

Istražne radnje su otkrile da je kompanija iz Poznanja, koja je specijalizirana za promet masti, u Poljsku uvozila tehničke masne kiseline koje se inače upotrebljavaju u hemijskoj i industriji deterdženata. Roba je uvezena iz Rusije, Ukrajine, Malezije i Rumunije. Poljska kompanija je krivotvorila sertifikate i prodavala ove masti kao proizvod koji se može koristiti u proizvodnji hrane. Izgleda da je cijeli posao počeo još 2017. godine, a to je preduzeće zabilježilo prihode od prodaje masti od 90 miliona zlota, odnosno skoro 19 miliona eura.

Tokom istrage je utvrđeno da uvozni proizvodi sadrže velike količine pesticida, koji osim tumora izazivaju oštećenje nervnog sistema. Dugotrajnom konzumacijom mesa peradi, koja je hranjena zagađenim tehničkim mastima, povećava se rizik od demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Tehnička mast u hrani peradi

Dakle, ovu su mast prodavali proizvođačima stočne hrane, a ni po kojim uslovima nije odgovarala standardima. Nakon policijske provjere utvrđeno je da na uvezenim mastima ne postoji jasna oznaka da one nisu za proizvodnju hrane.   

Meso od ovako hranjenih životinja je štetno za zdravlje (Foto:  Depositphotos/MitaStockImages)

Poslije "testiranja" u laboratoriji kompanije tehničke masti su dobivale lažne sertifikate da se mogu koristiti za stočnu ishranu. Miješali su ih sa pravim prehrambenim mastima i prodavali proizvođačima stočne hrane po povoljnim cijenama.

Istraga još traje

Tužilaštvo i Državni istražni biro odbili su dati informacije uz obrazloženje da je postupak u toku. 

"Istraga se sprovodi u kompaniji koja pripada njemačkoj kapitalnoj grupi koja je komponentama za proizvodnju stočne hrane snabdijevala mnoge proizvođače u Evropi", izjavio je Dariusz Goszczyński, generalni direktor Nacionalnog vijeća za perad.

Za sada nije poznato koje su farme peradi primale stočnu hranu kontaminiranu mastima za proizvodnju maziva. U 2021. prihodi četiri najveće kompanije koje je policija posjetila iznosili su približno 15 milijardi poljskih zlota ili 3,10 milijardi eura. Testovi krivotvorenih ulja trebaju biti dostavljeni tužilaštvu i Glavnom veterinarskom inspektoratu.


Tagovi

Poljska Peradrstvo Kontaminirana stočna hrana Pilići Tehničke masne kiseline Meso peradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.