Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krava
  • 20.11.2017. 09:00

Hrana koja mijenja boju i okus mlijeka

"Mnogo je lakše nepravilnom ishranom utjecati na smanjenje mliječne masti, nego pravilnom ishranom na njeno povećanje&quot, kaže stručnjakinja Ljiljana Nerandžić.

Foto: blende
  • 965
  • 55
  • 0

Proizvodnja mlijeka, kao i njegov sastav, zavisi od: rase krava, faze laktacije, starosti grla, zdravstvenog i fiziološkog stanja grla, načina muže, ambijentalnih uslova, ali i kvalitete hrane u toku laktacije.

Jedinjenja koja učestvuju u stvaranju mlijeka su: laktoza, masti, proteini, mineralne materije i vitamini.

Nepravilna ishrana grla odražava se na masti u mlijeku

"Mnogo je lakše nepravilnom ishranom utjecati na smanjenje mliječne masti, nego pravilnom ishranom na njeno povećanje", kaže stručnjakinja Ljiljana Nerandžić.

Naime, faktori koji negativno utiču na količinu masti u mlijeku su:

  • smanjenje udjela vlakana u obroku;
  • nepravilan odnos kabastog prema koncentriranom;
  • veći udio repe u obroku;
  • suviše usitnjena kabasta hrana;
  • mlada i sočna paša;
  • upotreba pepela i
  • nedovoljna količina proteina.

Ako unos masti putem hrane nije adekvatan, mliječna mast sadrži većinom zasićene masne kiseline. Ukoliko je unos masti prekomjeran, mliječna mast sadrži pretežno nezasićene masne kiseline.

"Veću količinu nezasićenih masnih kiselina sadrže zelena hrana, kukuruz, suncokretove pogače, a veću količinu zasićenih masnih kiselina sadrže slama, sijeno, sojina sačma, zrno leguminoze", navodi Nerandžićeva.

Kako hrana utječe na boju i okus mlijeka?

Boja mlijeka se može promijeniti ukoliko krava jede određenu hranu. Tako crvena boja mlijeka može biti posljedica ishrane hranivima, kao što su: rastić, ljutić, zuvka, prosinac, oštrica. Žuta boja se javlja kod unošenja većih količina žalfije, kukuruza, nevena. Plava boja je moguća prilikom ishrane nezaboravakom, lokvanjem ili heljdom.

Hraniva koja mijenjaju okus mlijeka su: stočna repa, kupus, grahorica, uljana repica i rotkva slačica.

Foto: blende22 / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.