Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj hereforda
  • 30.04.2018. 12:30

Hereford - govedo koje i vrbove grane pretvara u ukusno meso

Najveća prednost hereforda je što vrlo oskudnu hranu, ili čak onu koju ostala goveda ne konzumiraju, može "preraditi" u kvalitetne proteine.

Foto: Čedomir Keco
  • 4.961
  • 347
  • 1

Goveda pasmine hereford sve više su zastupljena s obzirom na to da se radi o tipu goveda koji u ekstenzivnim uvjetima, s malo ulaganja, može donijeti sasvim pristojnu zaradu. Naime, ova tovna pasmina je vrlo otporna, trpi lošije uvjete ishrane i njege, prilično je otporna na mnoge bolesti, ali najveća prednost hereforda je što vrlo oskudnu hranu, ili čak onu koju ostala goveda ne konzumiraju, može "preraditi" u kvalitetne proteine, točnije mramorirano (prožeto masnim kapljicama) meso, vrlo ukusno, traženo od klaoničara i omiljeno kod gurmana.

Najveća vrijednost hereforda su njegove odlične tovne osobine

Jedan od uzgajivača je i Adam Bugar. Uzgojem ove pasmine bavi se od 2009. godine, trenutno ima oko 140 grla, a u planu mu je dostići brojku od oko 200, što smatra da  je optimum, naspram pašnih i ostalih kapaciteta koji su mu na raspolaganju. 

"Goveda hereford uzgajam u sistemu krava - tele, a generalno, smatram da je u ekstenzivnom govedarstvu ova pasmina nezamjenjiva. Krave se lako tele, komplikacije su izuzetno rijetke. Grla ne obolijevaju od pašne tetanije, nisu sklona pneumoniji i generalno, prilično su otporna i zdrava. Ipak, najveća vrijednost hereforda su njegove odlične tovne osobine: ono što druga goveda nikako ili rijetko konzumiraju, razno bilje, čak i vrbine grančice ili trsku, znači neke tvari s velikom količinom celuloze, hereford pretvara u ukusno meso, s obzirom na to da u njegovoj ishrani nisu uopće, ili su vrlo malo zastupljeni koncentrati, kao i aditivi", kaže Bugar.

Sistem uzgoja krava-tele najisplativiji u govedarstvu 

Govedo za pašnjake

Hereford je definitivno govedo za pašnjake, gdje provodi najveći dio godine. Uzgojne potrebe, po Bugarovim riječima, kreću se oko 40 kilograma kabaste hrane dnevno, što je daleko manja količina od ostalih tovnih pasmina. Ipak, treba imati na umu da se telad  hereforda tove do težine koja se kreće od 400 do 450 kilograma, maksimalno do pola tone. Kada prijeđu težinu od 500 kilograma, kreće veliko nagomilavanje loja između mišića, pa je s ekonomske strane neisplativo dalje ih držati i toviti. A pola tone muška grla hereforda u prosjeku dostižu za godinu i pol dana, kasnije nego druge, plemenitije pasmine, ali kao što smo naveli, s daleko manje ulaganja i uz minimalnu dohranu, točnije eventualnu korekciju koncentratima. 

Hereford
Poseban kuriozitet je vezan za telad hereforda - izlaze na pašu već za desetak dana po rođenju

Meso kvalitetno, mliječnost oko 1.500 litara, genetska dominantnost

Grla hereforda su prilično tražena kod klaoničara, jer meso je kvalitetno i ukusno. Prosječna mliječnost krava je oko 1.500 litara, maksimalno do 2.000.

Poseban kuriozitet je vezan za telad hereforda - izlaze na pašu već za desetak dana po rođenju i polako se počinju hraniti uz majku, naravno, u kombinaciji sa sisanjem mlijeka. Na paši grla su mirna, čak dozvoljavaju vlasniku i poznatim ljudima da im priđu, čak ih i pomaze. S druge strane, krava će svim silama braniti tele i biti agresivna prema bilo kome ako procijeni da joj je potomak u opasnosti. 

Ova pasmina je genetski dominantna. U križanju s drugim pasminama u F 1 generaciji telad imaju većinu osobina ove pasmine. 


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Hereford Mramorirano meso Adam Bugar Genetska dominantnost Govedo za pašnjake Mliječnost Zarada


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]