Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Alić
  • 27.01.2019. 08:00

Hajrudin Alić: U razvoju govedarstva vidim perspektivu

Hajrudin Alić je vlasnik jedne od tri farme krava, koliko ih trenutno ima u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Cijela porodica radi na farmi i zadovoljni su prihodima koje ostvaruju. Namjeravaju da još proširuju proizvodnju, te su aplicirali na projekat podrške za proširenje stajskog objekta.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.840
  • 590
  • 1

Hajrudin Alić , poznatiji i kao Hajraga živi u prigradskom naselju Batuša u općini Gornji Vakuf-Uskoplje. On se već 20 godina uspješno bavi stočarstvom i vlasnik je Farme "Alić". Ovaj 43- godišnjak se na ovaj potez odlučio jer vidi perspektivu u ovom segmentu poljoprivrede.

Prije deset godine se prijavio na projekat samozapošljavanja preko Biroa za zapošljavanje, nakon što je projekat prošao, odlučio se za proširenje proizvodnje. Registrovao je obrtnu djelatnost, te krenuo u nabavku potrebne opreme za proizvodnju mlijeka. Brojnost grla je proširio na 20 muznih krava.

Sa plasmanom mlijeka nema problema

Sada na svojoj farmi proizvede oko 6.000 litara mlijeka, a kako kaže, sa plasmanom nema problema. Ima potpisan ugovor sa otkupljivačem mlijeka „Meggle“ doo Bihać, čija cisterna dolazi na kućnu adresu. S ponosom kaže da posjeduje svu potrebnu mehanizaciju za rad na farmu, i da je u sve to uključio cijelu porodicu.

"Prihodima koje ostvarim od prodaje mlijeka, uspješno školujem svojih četvero djece. Najstarija kćerka je student treće godine Agronomije u Mostaru, a planira i nastaviti Master studij u segmentu zaštite okoliša. Ja smatram da farme imaju perspektivu na području naše općine. Mada, dobro bi nam došla i podrška, te veći poticaji u primarnoj proizvodnji od strane viših organa vlasti", kazao je Alić.

U planu je proširenje farme

Na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje trenutno  postoje samo tri registrovane farme krava. Unazad desetak godina, taj broj je bio puno veći, ali su ih uništili mali ili nikakvi poticaji, te upitan plasman mlijeka. Dosta bivših farmera se odlučilo na odlazak u inostranstvo, a oni koji su ostali, potražili su posao u firmama.

Hajrudin Alić ništa ne prepušta slučaju

"Nažalost, sve veći problem u našoj općini je gašenje farmi, te općenito stočarstva. To se dešava s razlogom, jer su uslovi postali suviše teški za jednog primarnog proizvođača u poljoprivredi. Ulaganja su velika, a rezultati i nisu baš. Ja ne želim ostaviti svoju zemlju i ići u nepoznato, želim ostati raditi posao koji volim, i u kojem uživam. Zadovoljan sam i prihodima koje ostvarujem, mada mogu biti i bolji", dodaje Alić.

Bitno je naglasiti da Hajrudin ništa ne prepušta slučaju, te da izvodi i podmladak junica iz svog stada, koje ostavlja na svojoj farmi. Uzgaja i rasplodne bikove, te na prirodan način vršnji oplodnju krava. Kako je proširivao brojnost grla, Hajrudin je krave smještao u dva zasebna objekta, koji su urađeni po najnovijim standardima. U prilog tome da Hajrudin ne namjerava odustati od poljoprivrede, govori i činjenica je aplicirao za kantonalnu  namjensku podršku poljoprivrednicima za projekat proširenja stajskog objekta na kapacitet od 50 grla.


Fotoprilog


Tagovi

Hajrudin Alić Gornji Vakuf-Uskoplje Farma Farma krava Porodični posao Rasplodni bikovi Gašenje farmi Muzne krave Mlijeko


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.