Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografsko porijeklo
  • 06.12.2023. 15:00

Goveda hranjena travom dobila oznaku geografskog porijekla - u kojoj zemlji?

Zahvaljujući jedinstvenom načinu ishrane goveda uspjeli su da dobiju oznaku i to uprkos protivljenju susjedne države

Foto: Depositphotos/adrenalina
  • 121
  • 30
  • 0

Evropska komisija je dodala irsku govedinu hranjenu travom, tzv. Irish Grass Fed Beef u registar zaštićenih geografskih oznaka (PGI), što je četvrta oznaka geografskog porijekla EU koja je dodijeljena cijelom ostrvu - uključujući Irsku i Sjevernu Irsku. 

Ishrana zasnovana na travi

Riječ je o njihovoj jedinstvenoj zavisnosti o poljoprivredi koja se temelji na hranjenju stoke travom što predstavlja potencijal i za daljnji uzgoj.

On uključuje goveda koja najmanje 220 dana provedu na ispaši i koja s nje dobiju 90 posto hrane, a u zimskom periodu iz silaže i sijena.

Kao ovaj tip govedine mogu biti klasifikovani samo trupovi određenog kvaliteta mesa i to od goveda koja su oteljena, hranjena i zaklana na ovom području. To su životinje oba pola, starosti do 36 mjeseci sa ocjenom masti između dva i četiri te mesne krave starosti do 120 mjeseci sa ocjenom masti između dva i pet.

Dugotrajan postupak

U avgustu 2020., nakon provjere od strane irskog Ministarstva poljoprivrede, hrane i mora (DAFM), proizvođači su pokrenuli nacionalni postupak za prijavu PGI. Poslije konsultacija, Evropskoj komisiji je podnijeta prijavna dokumentacija u novembru 2020. godine.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su u martu 2022. podnijele "Obavijest o prototivljenju". Zbog toga je postupak zahtijevao dodatno usaglašavanje.


Tagovi

Evropska komisija Zaštićena geografska oznaka Irish Grass Beef Zemljopisno porijeklo Irska govedina Hranjenje travom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.