Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gatačko goveče
  • 28.03.2024. 16:30

Gatački farmeri zadovoljni prodajom domaćih goveda: "Zovu odsvakle"

Gatačka goveda mogu živjeti 15 i više godine, a redovno daju potomstvo.

Foto: Dušan Andrijašević
  • 366
  • 153
  • 0

Rano jutros u Gacku je utovareno 20 grla autohtonih gatačkih goveda koji su danas isporučeni domaćinstvima na Palama. Kako smo pisali riječ je o donaciji, a uzgajivači ove domaće pasmine, vjeruju da će njihova grla dobro podnijeti i nešto sjevernije područje u odnosu na njih.

Iz štale uzgajivača Milenka Lučića otišla su dva grla. Kupci su kaže nam ranije dolazili, vidjeli krave i informisali se o njihovim karakteristikama.

"To su mlade krave od tri i četiri godine. Naše krave jedu sijeno tokom zime, a ostatak su na ispaši, otprilike kreću s pašom u aprilu i to traje do novembra, odnosno dok snijeg ne padne. U novije vrijeme, ko hoće više mlijeka daje pomalo koncentrata ili brašna", kaže nam Lučić.

Utovar goveda u Gacku

Veliko je interesiranje za gatačkim govedima, priča nam, ne samo iz BiH, nego i iz Hrvatske, pogotovo iz splitskog zaleđa, Makarske, ali i našeg Neuma i Ljubuškog, tu najviše. Ovaj gatački farmer drži oko desetak krava i nekoliko bikova, a dvije koje je prodao, kako kaže, bile su višak zbog štalskog kapaciteta.

"Inače zovu odsvakle, a ovo je ispala takva situacija, nisam imao više mjesta u štali, tako da sam prodao dvije krave. Svi znaju da se ovdje stotinama godina uzgajaju goveda. Nekada je ovdje bila i zemljoradnička zadruga, oni su vodili evidencije o svemu, otprilike je na godišnjem nivou proizvodnja oko 3.500 litara mlijeka", dodaje naš sagovornik.

Koliko dugo žive mliječna goveda u uzgoju?

No, kako ističe, one imaju druge specifičnosti, dugovječne su i mogu živjeti 15 i više godine, a redovno daju potomstvo.


Fotoprilog


Tagovi

Gatačko goveče Autohtona pasmina Domaća pasmina Gacko Milenko Lučić Pale


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.