Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki projekat
  • 15.03.2024. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Farmeri u RS narednog mjeseca počinju gradnju svoje mljekare

Proizvodni pogon za preradu mlijeka će biti na području Prnjavora, a nosit će naziv "Naša mljekara".

Foto: Depositphoto/.shock (ilustracija)
  • 264
  • 76
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske narednog mjeseca će započeti izgradnju svoje mljekare. Planirano je pokretanje iskopnih i zemljanih radova čime će biti ozvaničen početak ovog velikog projekta.

"Nemamo previsoke ciljeve, želimo da ponudimo samo neke proizvode jer sve što do sad imamo izgrađeno, osnova je našeg funkcioniranja, a naša mljekara bi bila samo dodatna priča, odnosno novi motiv za mljekare koji će tek dati rezultate", rekao je Milorad Arsenić, predsjednik ovog Udruženja, za lokalnu RTVKD.

Nova mljekara

Proizvodni pogon će, kako je Agroklub ranije pisao, biti na području Prnjavora. Naziv ovog proizvodnog pogona za preradu mlijeka je "Naša mljekara". Planirana prerada u početku treba da bude oko 5.000 litara kravljeg mlijeka, pa do 25.000 litara na dan u skladu sa potrebama tržišta i tržišnim zahtjevima. Proizvodna paleta će se odnositi na proizvode koji postoje na tržištu, ali i neke nove koje planiraju ponuditi tržištu.

Udruženje mljekara RS broji 430 članova koji plaćaju mjesečnu članarinu i imaju zaposlena dva kancelarijska radnika.

"U prošloj godini imali smo lošu komunikaciju sa ministarstvom poljoprivrede koji su naši strateški partneri uz mljekare. Smatrali smo da nismo dovoljno podržani, tek nedavno smo se malo usaglasili i kroz novi Pravilnik o poticajima mislim da ćemo popraviti nedostatke", naveo je Arsenić.

Pola miliona od ministarstva

Podsjetimo, resorni ministar Savo Minić nedavno je kazao kako će podržati izgradnju ove mljekare sa pola miliona maraka. Prema riječima Arsenića, mljekari bi trebali postaviti više ciljeve kada je riječ o proizvodnji po jednom grlu.

"Mnogi naši članovi su napravili iskorake i mi smo rame uz rame sa evropskim standardima i prosjecima, ali kod mnogih farmera bi stanje trebalo da se popravi jer je sa niskom produktivnosti po jednoj životinji nikakva cijena mlijeka od mljekare te nikakva premija od države je ne može nadomjestiti ukoliko je produktivnost mala", zaključio je Arsenić.


Tagovi

Izgradnja mljekare Milorad Arsenić Savo Minić Udruženje mljekara RS Naša mljekara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.