Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Euro Farma
  • 06.04.2023. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vitez

Farma u Krčevinama radi k'o singerica - ključ uspjeha je u ishrani!

Jedna je od novijih i savremenijih farmi u BiH, na kojoj desetak radnika brine o 150 grla. Ekipa Agrokluba provjerila je njihov način i koncept rada.

Foto: Selma Mujić
  • 3.871
  • 917
  • 0

Ovo nije priča o još jednoj bh. farmi koja je na granici ekonomske održivosti. Upravo, suprotno! Prohladno je proljetno jutro, a farma u Krčevinama radi k'o singerica. Bio je to povod da i naša ekipa krene put Viteza gdje je nedavno stiglo i tridesetak junica s "njemačkim pasošem". 

U ovoj, za naše podneblje modernijoj farmi, pridružile su se ostatku simentalskog stada. No, među žuto-bijelim grlima "Farme Euro", ističe se mlađahno smeđe goveče. Riječ je o Mili, jedinoj junici Brown Swiss pasmine na farmi, koja je s razlogom miljenica svih deset radnika. Zanimljivo je kako je uopće dospjela u BiH i našla se među stadom od kojeg se naizgled izdvaja samo po boji. 

Umiljatu Mili nisu mogli ostaviti u Njemačkoj

"Mi smo isključivo kupovali simentalke, međutim, Mili jednostavno nije htjela da se odvoji od nas, tako da smo je morali povesti u Bosnu", priča nam dr. vet. med. Amina Kadribašić, voditeljica farme, pojašnjavajući da se sve dogodilo prilikom posljednje nabavke, kada su kupili 32 junice u bavarskom dijelu Njemačke, a već u maju očekuju i prva teljenja. 

Prvotelke s 25 l mlijeka na oko 190 dana u laktaciji

Ova, relativno mlada farma, posluje nešto manje od godinu dana i trenutno broji 150 grla. Na muži su 63 krave, koje su prošle godine stigle iz Austrije, a isto toliko je teladi, od čega su 33 muška u tovu. Bave se proizvodnjom kravljeg sirovog mlijeka i tovom junadi. 

"Ovdje su isključivo prvotelke, tako da smo u piku laktacije imali oko 27 kg mlijeka, u muznom prosjeku. Trenutno smo na 25 litara s oko 190 dana laktacije", kaže Kadribašić, otkrivši kako je 80 posto junica steonih, a za 305 dana očekuju više od 7.900 kg mlijeka po kravi. 

 Izmuzište je tipa riblja kost

Pod budnim okom doktorice veterine, odvija se kompletan proces proizvodnje. Zahvaljujući instaliranoj savremenoj opremi, putem računara u svakom momentu prati aktivnost grla. Izmuzište je tipa riblja kost, 2x6, tako da u jednoj muži, koja traje oko 20-tak minuta, stane 12 krava. 
Na radnicima, muzačima, je obaveza da pregledaju da li je sve u redu, dezinficiraju opremu i operu vime prije stavljanja samih muznih jedinica. 

Svaka krava ima svoj čip i broj ogrlice, tako da se prilikom ulaska u izmuzište očita na koje muzno mjesto dolazi koja krava i pomuzena količina mlijeka automatski povezuje s kravom koja je bila na određenom muznom mjestu.

"Preko čipa pratimo aktivnosti krave: da li jede, koliko preživa, koliko je ležala, da li je u estrusu, treba li pregled, na šta obratiti pažnju, sve je automatski", pojašnjava naša sagovornica, istakavši da veliku pažnju posvećuju i ishrani goveda.  

Dnevni "meni" 19 KM

Dok nas Amina provodi farmom, Halid u mješaoni priprema obrok za goveda, i osim osmijeha dobrodošlice, posvećen svom poslu, nije se mnogo obazirao na našu posjetu. A, kako i bi. Jedna krava ovdje pojede oko 52 kilograma hrane. Njen obrok dnevno košta otprilike oko 19 maraka, a sadrži 70-80 posto kabaste hrane, dok je ostatak precizno izrađeni koncentrovani dio. Ističu kako su samu recepturu povjerili kompaniji "Sano".  

"Veliki broj njihovih stručnjaka nama je stalno na raspolaganju. Zato i postižemo rezultate. Naša junad u tovu imaju dnevni prirast preko 1,8 kilograma", navodi Kadribašić, dodavši kako je hrana bez GMO i aflatoksina te da posjeduju i Halal certifikat. 

Mešanović prvo posjetio Halidovu mješaonu

Ubrzo je utihnula "mašinerija" iz Halidove radionice, a po uniformi primjećujemo da je stigao i savjetnik iz "Sano", pa nam se učini zgodna prilika da ga upitamo o konceptu ishrane. Emir Mešanović prati razvoj ove farme od samog početka, te ističe kako zavisno od kabaste hrane koju zateknu, onu koju farmer sam priprema ili kupuje, analizom u laboratoriji dobijaju precizne informacije o probavljivosti.

"Na osnovu tih pokazatelja, pravimo odgovarajući koncept kako bi, osim kvalitetne proizvodnje koju svi očekujemo, dobili i ono što je još važnije, a to je reprodukcija. Jedino reproduktivno sposobna i zdrava krava nam daje mlijeko, takav je primjer i na ovoj farmi", kaže Mešanović.

To dokazuju i rezultati posljednje analize mlijeka, koju nam daju na uvid. Mliječna mast 4,2%, protein 3,4 %, te somatske stanice koje broje 56.000 te nam to pokazuje o zdravlju vimena. 

Jedinstveni koncept ishrane

Njihov jedinstveni koncept ishrane, kako napominje, kombinuje iskustvo i stručnost poljoprivrednika, stručnih savjetnika i veterinara u području ishrane životinja, te vodi korak po korak do zdravog rasta. Analiza hrane vrši se prema modelu CNCPS (Cornell University Net Carbohydrate and Protein System).

"Sistem CNCPS je kompleksan način hranidbe mliječnih krava i počiva ne samo na poznavanju količine hranjivih tvari u obroku, nego i na njihovim dinamičkim svojstvima, kao i raspoloživosti u probavnom traktu životinje u pojedinim fazama probave", pojašnjava savjetnik za hranidbu i dodaje kako primjena nove NIR tehnologije na opisan način omogućava brzo i precizno  određivanje svih potrebnih vrijednosti krmiva koje služi za moderno sastavljanje obroka. 

Đubrivo automatski ide u lagunu

Sve to dalje vodi ka efikasnoj optimizaciji obroka, znatnom povćanju mliječnosti, utiče na sastav mlijeka, i snižavanje proizvodnih troškova. Svjedoči tome i naša sagovornica, "doktorica u čizmama", ali prilično čistim s obzirom na to da štalu čiste skreperi. 

Programirani su preko mobitela, na svakih sat vremena, tako da za ovaj posao ne trebaju radnika. Đubrivo automatski ide u lagunu visine šest metara, a koriste ga za đubrenje zemljišta koje obrađuju. Riječ je o manjoj površini, a s "Farme Euro" se nadaju da će nadležni prepoznati njihova nastojanja o povećanju proizvodnje i omogućiti im zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. 

 


Fotoprilog


Tagovi

Farma Ishrana goveda Precizna ishrana Koncentrat za goveda Euro Farma Vitez Amina Kadribašić Emir Mešanović Sano CNCPS model Štala


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sano - Savremena ishrana životinja d.o.o.

Ul. XVl krajiške motorizovane brigade br. 50, Maglajani, 78250 Laktaši, Bosna i Hercegovina
tel: +387 51 582 050, fax: +387 51 580 293, e-mail: sano@sanobih.com web: https://www.sano.ba/