Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gornja Tramošnica
  • 28.08.2021. 11:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Farma Agro Mašić - najmodernija proizvodnja mlijeka i mesa u Bosni i Hercegovini

Svaka životinja ovdje ima čip koji omogućuje potpunu identifikaciju i sljedivost. Prate se mliječnost, reprodukcija i laktacija. Imaju vlastitu meteostanicu koja prati vlagu i temperaturu. Sve to omogućuje optimizaciju poslovnih procesa i konkurentnost.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.626
  • 415
  • 0

Oni su najmodernija govedarska farma u Bosni i Hercegovini, visoko automatizirana s 25 stalno zaposlenih u Gornjoj Tramošnici nedaleko Gradačca. Tu je danas 650 simentalskih goveda od čega 250 visokomliječnih krava koje daju i više od 30 litara mlijeka na dan. Tu je podmladak, junad i bikovi u tovu, a s ovim su poslom počeli prije 6 godina.

"Bio sam počašćen kada mi je vlasnik, gazda Niko, ponudio upravljanje farmom, ovakvim projektom. On je obišao brojne farme širom svijeta i odabrao najbolje tehnologije koje vidite ovdje", rekao je prvi čovjek gradačačke farme Agro Mašić, direktor Isad Djedović.

Oni danas proizvode 6.000 kilograma mlijeka na dan, ostvaruju između 4 i 5 laktacija po kravi, a prosjek farme je na razini 29 litara mlijeka. "Krava košta 3.500 - 4.000 EUR, tako da je sve ispod 3 laktacije nerentabilno", otkriva Lucija Lukanović, tehnička direktorica farme.
 
Svaka životinja ovdje ima čip koji omogućuje potpunu identifikaciju i sljedivost. Prate se mliječnost, reprodukcija i laktacija. Prati se i vlaga, temperatura, imaju vlastitu meteo stanicu, a sve to omogućuje optimizaciju poslovnih procesa i konkurentnost.

Tu je podmladak, junad i bikovi u tovu

Blago su uvezli iz Austrije u dva navrata, prvih je 88 goveda stiglo 2015. da bi godinu kasnije kupili još 126 grla iz iste države.

Obrađuju 450 hektara, od čega 160 hektara vlastite zemlje, a priličan problem pravi činjenica da im je više od 70% površina u Republici Srpskoj, radi čega ne mogu na istu ostvariti poticaje.

"Imamo tri zaposlena veterinara, vlastitu veterinarsku stanicu, drugi nam ne trebaju brinuti o životinjama", rekao je okupljenima direktor Isad Djedović aludirajući na Federalne zakonodavne okvire koji nameću vanjske službe kada je riječ o veterinarskoj skrbi nad životinjama. 

Prvi čovjek gradačačke farme Agro Mašić, direktor Isad Djedović

"Kukuruz će podbaciti 50% u odnosu na prošlu godinu. Svi ćemo imati problem s hranom", opisuje Djedović izazove ove proizvodne godine, ali i dodaje da oni imaju zaliha krmiva iz prethodnih.

I meso i mlijeko s njihove farme ide na lokalno tržište. Mljekara Inmer iz Gradačca u sastavu Dukata preuzima i prerađuje njihovo mlijeko, dok meso ide obližnjim mesnicama.

Neslužbeno doznajemo da je do sada uloženo preko 7 milijuna eura u ovo moderno zdanje, a imaju i drugih ambicija. Naime, planiraju izgraditi i bioplinsko postrojenje.

Moderno zdanje farme Agro Mašić

Implementirali su ISO i HACCP standarde, a uz lokalne laboratorije rade i dodatne analize hrane i mlijeka u Austriji.

"Po sastavu, naše je mlijeko ekstra prva klasa, razina bakterija iznimno je niska", kaže Djedović, ali i dodaje da time ne ostvaruju bolju cijenu pri otkupu. 

Inače ostvaruju cijenu od oko 1KM za litru mlijeka u što su uključeni i poticaji, koji participiraju od 25 do 30% iste. 

Naime, ovdašnji stočari s federalnog nivoa ostvare potpore na količinu mlijeka, dok na razini kantona imaju dodatna sredstva po grlu stoke.


Fotoprilog


Tagovi

Agro Mašić Gradačac Isad Djedović Govedarska farma Mlijeko Tov bikova Tov junadi Mliječne krave Lucija Lukanović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)