Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bikova
  • 30.01.2022. 10:00

Evo šta je važno kod ishrane priplodnih bikova

Osnovno hranivo za ishranu priplodnih bikova je sijeno leguminoza. Na šta još obratiti pažnju?

Foto: Wedge@Depositphotos
  • 407
  • 16
  • 0

Adekvatna ishrana omogućava normalan razvoj organizma, pravovremeno dostizanje polne zrelosti i odgovarajuću polnu aktivnost i kvalitet sperme. Od nje zavisi efikasno iskorištavanje bikova u priplodu.

Dobro izbalansirani obroci sa svim hranjivim materijama ključ su razvoja mladih životinja, naglašavaju savjetodavci kada je riječ o brizi za ove životinje i dodaju da se prosječni dnevni prirasti muških primjeraka, u prvoj godini života kreću od 900 do 1.100 grama.

Raznovrsna ishrana

Potrebe su veće za oko 20 - 25 posto od junica istog životnog doba.

"Ishrana bikova u porastu treba da je što raznovrsnija i sastavljena od sijena dobrog kvaliteta i koncentrata, a pored njega, tokom ljetnog perioda, bikovima je potrebno osigurati i određenu količinu zelene hrane. Sijeno dobrog kvaliteta, uz određenu količinu zelene hrane, neophodni su za očekivani rast mladih bičića", piše Kosovka Jakšić, ispred Poljoprivredno savjetodavne i stručne službe Srbije na internet forumu PSSSS.

Ishrana odraslih bikova zavisi od tjelesne mase (Foto Naila Čaušević)

Ishrana odraslih bikova svakako zavisi od tjelesne mase, kondicije u kojoj se nalazi i intenziteta korištenja u priplodu. Pri umjerenom opterećenju bikova potrebno je povećati količinu energije za 20 do 30 posto.

Priplodni bikovi

Osnovno hranivo za ishranu priplodnih bikova je sijeno leguminoza. Na 100 kg tjelesne mase potrebno je obezbijediti jedan kilogram sijena. Jedan dio sijena može se zamijeniti sa zelenom hranom, stočnom mrkvom ili silažom.

Preporučuje se dva kilograma zelene hrane na 100 kg tjelesne mase bikova, dok količina silaže treba da se kreće od 12 - 15 kilograma dnevno. Količina i kvalitet koncentrata zavise od količine i sastava kabaste hrane.

Ako se koristi livadsko sijeno, smjesa koncentrata treba da sadrži do 18 posto proteina. Ako se koristi sijeno od leguminoza, sadržaj proteina u smjesi koncentrata treba da iznosi 13 posto. Od žitarica preporučuje se zrno ovsa, zatim ječam i kukuruz.


Tagovi

Kosovka Jakšić PSSSS Bikovi Ishrana Leguminoza Sijeno


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić