Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana preživara
  • 28.02.2022. 07:30

EU odobrila prvi aditiv za smanjenje metana kod mliječnih krava

Ovo je prvi put da se na tržištu EU odobrio ovakav dodatak stočnoj hrani.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 69
  • 14
  • 0

Države članice Evropske unije su odobrile stavljanje u promet inovativnog aditiva, dodatka stočnoj hrani, za krave muzare koji smanjuje emisiju metana.

Bovaer, aditiv za stočnu hranu kojega je razvila holandska kompanija DSM, odobren je 23. februara od strane Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (scoPAFF), a koji okuplja predstavnike zemalja članica EU27, navodi Euroactiv

Prvi aditiv takve namjene

Emisija gasova iz preživara, kao što su mliječna i tovna grla, smatra se najznačajnijim izvorom metana u smislu uticaja ljudskih aktivnosti.

"Smanjenje emisije metana u poljoprivredi ključno je u našoj borbi protiv klimatskih promjena i današnje odobrenje je konkretan primjer onoga što možemo postići novim poljoprivrednim inovacijama", komentarisala je najavu odobrenja povjerenica za zdravlje i bezbjednost hrane, Stella Kyriakides.

Koje pripreme izvršiti pred proljetnu pašu - za zdraviju stoku i kvalitetnije mlijeko?

Ovo je prvi put da će se nakon upisa u registar EU ovakav aditiv za stočnu hranu plasirati na tržište što otvara put transformaciji tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda. To bi mogao biti korak ka održivoj proizvodnji mlijeka koji farmerima, mljekarskoj industriji i trgovcima na malo daje pouzdan i siguran proizvod koji smanjuje karbonski otisak mljekarske proizvodnje.

Smanjuje emisiju metana do 30 posto

Cilj ovog dodatka hrani je suzbijanje djelovanja enzima koji pokreće stvaranje metana u buragu krave. Prema DSM-u, on smanjuje emisiju tog plina u crijevima za približno 30 posto za mliječne krave i čak 90 posto za tovna grla.

Metan je gas staklene bašte (GHG) koji ima veću moć hvatanja toplote od karbondioksida, zadržavajući 84 puta više toplote tokom 20 godina.

Bovaer bi trebao doprinijeti ozelenjavanju poljoprivrede EU i ciljevima Strategije Farm to Fork. Kako je navedeno u potvrdi odobrenja Europske komisije, on je siguran za upotrebu bez utjecaja na kvalitet mliječnih proizvoda i prvi je takve vrste koji je dostupan unutar EU, a koji može smanjiti emisiju metana. Proizvod je već dobio regulatorno zeleno svjetlo za marketing od brazilskih i kineskih vlasti.

Naučna procjena, koju je zatražila Komisija, zaključila je da je aditiv efikasan u smanjenju emisije metana kod mliječnih krava pod predloženim uslovima upotrebe, kao i za ostale preživare koji se koriste za proizvodnju i reprodukciju mlijeka.


Tagovi

Stočna hrana Bovaer Aditiv Emisija metana Mliječne krave Tovna junad


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.