Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata odštete
  • 02.12.2023. 10:30

Brčko: Ubili mu pet krmača zbog afričke svinjske kuge, a komisija nije izašla na teren

Mnogo je tehničkih grešaka prilikom izrade samog zapisnika tokom eutanazije. U tom slučaju proizvođači ne mogu dokazati stvarno, tadašnje stanje

Foto: Depositphotos/accept001 (ilustracija)
  • 621
  • 96
  • 1

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je odobrila dodatnih 2,5 miliona konvertibilnih maraka za isplatu štete za eutanazirane i uginule životinje od afričke kuge svinja. Predhodno je za istu namjenu odobreno milion KM iz sredstava za nadoknadu štete i ukupno po ovom osnovu biće isplaćeno 3,5 milona KM.

Nema nadoknade bez zapisnika Komisije

"Do sada je Odjeljenju za poljoprivredu Vlade distrikta podneseno 287 zahtjeva za nadoknadu štete. Novčana sredstva su se već počela isplaćivati i značajan broj zahtjeva je već obrađen i šteta isplaćena. Sporadično se još pojave novi slučajevi oboljenja i za narednu godinu u budžetu je planirano još dodatnih 850.000 KM sredstava", rekao je Milenko Ninković, šef Odjeljenja za poljopvrivredu.

Podsjećamo da su se prvi slučajevi pojavili u šestom mjesecu i od tada je eutanazirano više od 10.800 svinja na području Distrikta.

Svaki rad često nosi greške, nepravilnost i propuste. Kada se krenulo sa isplatom novčanih sredstava pojedini proizvođači susreli su se sa novim problemima u Brčko distriktu. Oni kojima komisija za posticaj nije izašla na teren da sačini zapisnik o stvaranom stanju prije eutanazije, neće moći ostvariti svoja prava o posticaju prema Pravilniku za posticaje Brčko distrikta.

Pojedini oštećeni su se pomirili sa ovom odlukom i potpisali rješenja dok će mnogi svoja prava potražiti na sudu. Smatraju da je pravda na njihovoj strani te da od nje neće odustati.

Nezadovoljni oštećeni proizvođači 

Jovo Lukić, proizvođač, navodi da je njegovo stanje lako iskontrolisati: "U zahtjevu za posticaj sam naveo da imam pet krmača, a tolko je i eutanazirano. Ne vidim razlog da mi se posticaj ne isplati prilikom nastale štete, jer sam na vrijeme predao zahtjev", priča on dodajući da komisija nije izašla dva mjeseca na teren. "To nije moja greška već njihova. Svinje su u međuvremenu oboljele i samtarm da je pravda na mojoj starni. Mi bi smo voljeli da štete nije ni bilo i da od toga konstantno obrćemo svoj novac. Šta sad ako zabrana uzgoja svinja bude dvije godine kako se nezvanično govori? Šta će biti s nama koji od toga živimo?” 

Mnogo je tehničkih grešaka prilikom izrade samog zapisnika tokom eutanazije. U tom slučaju proizvođači ne mogu dokazati stvarno, tadašnje stanje. Kako god da se okrene, proizvođač je na gubitku jer vijek eksploatacije jedne krmače je oko pet godina. Mnogo više novčanih sredstava bi ostvarila tokom godišnjih turnusa kojih bude od 2 do 2,5 sa oko 10 prasadi po turnusu. Sredstva od 1000 KM, koliko se ternutno isplaćuje za eutanaziranu suprasnu krmaču, nikako ne može biti ekvivalent njenoj realnoj vrijednosti.

Niko ne razmišlja kako će dalje živjeti proizvođač kojem je to bio jedini izvor sredstava i zarade.  Novac od štete će se brzo “istopiti”, a kako dalje?!


Tagovi

Brčko Afrička svinjska kuga Isplata štete Eutanazirane svinje Isplata sredstava Komisija


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.