Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekari RS
  • 16.07.2023. 10:30

Bosna i Hercegovina prvi put na ICAR listi - šta to znači?

Od prošlog mjeseca po prvi put je i predstavnik Bosne i Hercegovine član Međunarodne organizacije za kontrolu proizvodnosti.

Foto: Vedran Stapić
  • 525
  • 115
  • 1

Međunarodna organizacija za kontrolu proizvodnosti (ICAR) je kako kažu farmeri univerzalni jezik za održivo stočarstvo. Donosi međunarodno priznata pravila koja se odnose na mjerenje i izražavanje proizvodnih osobina goveda, svinja, ovaca, koza i drugih vrsta. Bosna i Hercegovina u svojoj istoriji nikada nije bila članica ove organizacije, čiji članovi su najčešće udruženja uzgajivača, ali i neke stručne, naučno istraživačke organizacije i centri za proizvodnju sjemena. Ali i to se promijenilo. 

Od 25. juna 2023. godine po prvi put je i predstavnik Bosne i Hercegovine član ove organizacije. Riječ je o Udruženju poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, koje već skoro 3 godine ima i prvu elektronsku matičnu knjigu i uz podršku partnera radi kontrolu proizvodnosti. U tom kontekstu razgovarali smo i sa predsjednikom ovog udruženja, Miloradom Arsenićem, koji je i sam uzgajivač, u kontroli proizvodnosti i proizvodi oko 900.000 litara mlijeka godišnje. 

BiH na ICAR listi​​​​

"Ovo je za nas zaista veliko priznanje i stvarno nagrada za naš dosadašnji rad, a koji kreće još od 1996. godine kada je Udruženje osnovano. Nadamo se da će ovo članstvo pomoći na putu dostizanja svih standarda ICAR, ali i onih Evropske unije koji su naslonjeni na njihove preporuke. BiH je zemlja kandidat i moramo pratiti smjernice EU", rekao je Arsenić, dodavši kako su svjesni da su na početku i da se moraju usavršavati i napredovati.

Primjer koji treba slijediti

Posebno se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je i stručno i finansijski podržalo ove aktivnosti, kazavši kako vjeruju i u njihovu daljnju podršku. Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju, mr Milan Puzigaća, naglašava da će članstvo u ICAR obezbjediti stvaranje održivog lanca vrijednosti proizvodnje hrane, ne zanemarujući integritet i dobrobit goveda.

"Nadam se da će se ovakve pozitivne inicijative preliti i na druge sektore, a posebno ovčarstvo i uzgoj goveda u sistemu krava tele. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske ima programe uzgoja u ovim oblastima i oni trebaju da budu osnova za unapređenje uzgojno-selekcijskog rada", naveo je Puzigaća, dodavši kako su u Zakonu o stočarstvu implementirali EU norme. 

Sekretar Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, mr Aleksandar Marić navodi da trenutno u kontroli proizvodnosti imaju oko 90 uzgajivača.

"Prosječna proizvodnja po grlu u ovim stadima prelazi 7.000, a imamo rekorderke i preko 11.500 kg mlijeka u laktaciji" rekao je Marić, koji je i ovlašćeno lice ispred Udruženja u ICAR, te dodaje kako nema opuštanja.

Pomoćna matična evidencija se mora voditi, kao i podaci o plodnosti. Takođe, pojašnjava, da ovo nije jednostavan sistem. Uključeni su i Veterinarsko stočarski centar i njihova laboratorija za kontrolu mlijeka, te Savjetodavna služba Republike Srpske. Ali da je ipak sistem aktivan, da radi i da je evo rezultat vidljiv.

"Početkom jula smo održali sastanak i sa predstavnicima kancelarije za veterinarstvo BiH, na kojem je zamoljeno da se unaprijedi kvalitet obilježavanja, jer od toga zavisi i kvalitet cijelog uzgojno selekcijskog rada, dobili smo podršku", dodao je Marić posebno se zahvalivši Češkoj Republici i UNDP-u koji su pomogli u razvoju elektronske matične knjige. Istovremeno je izrazio žaljenje što je podrška projekta EU4Agri izostala kada je u pitanju unapređenje uzgojno-selekcijskog rada u BiH i dostizanje EU standarda u ovoj oblasti. 

Značaj članstva u ICAR-u

Ova međunarodna organizacija ima više od 130 članova iz preko 55 zemalja. Sa svojim smjernicama i uslugama koje pruža nacionalnim i privatnim organizacijama pomaže u unapređenju stočarske proizvodnje u cijelom svijetu, ali i obezbjeđuje stabilnost stočarske proizvodnje. ICAR pomaže stvaranje sistema za održivu stočarsku proizvodnju zasnovanu na kvalitetu širom svijeta. 

Cilj je da pruža otvorenu, ali i bezbjednu mrežu za dijeljenje, učenje i interakciju između članova i zainteresovanih strana na globalnom nivou. U tom kontekstu ICAR razvija smjernice, preporuke i pravila koja pomažu poljoprivrednicima - stočarima, inženjerima stočarstva, veterinarima i naučnicima iz ove oblasti da prate i ocjenjuju vrijednost stočarske proizvodnje. 


Tagovi

Stočarstvo ICAR Međunarodna organizacija za kontrolu proizvodnosti Mljekari RS Milorad Arsenić Milan Puzigaća Aleksandar Marić


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.