Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • StopASF
  • 06.06.2023. 13:30

BiH se pridružila kampanji zaustavljanja afričke svinjske kuge

Afrička svinjska kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja je najčešće smrtonosna. Za nju ne postoji ni vakcina ni lijek.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 73
  • 6
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) će tokom 2023. u Bosni i Hercegovini provesti kampanju o afričkoj svinjskoj kugi (ASK). Već četvrtu godinu uzastopno, oni podižu svijest među farmerima, lovcima i veterinarima u 18 evropskih zemalja, uključujući BiH, o ovoj visoko zaraznoj bolesti i potiče ih na poduzimanje mjera kako bi zaustavili njeno širenje.

Budite na oprezu

"Tokom posljednjeg desetljeća, afrička svinjska kuga je imala dramatičan utjecaj na evropski sektor svinjogojstva i nastavlja narušavati lokalnu i regionalnu ekonomiju", rekao je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e.

Iako posljednje brojke pokazuju ohrabrujuće znakove da su napori na zaustavljanju širenja virusa učinkoviti, dodaje kako slika u cijeloj Evropi nikako nije univerzalno pozitivna i svi moraju ostati na oprezu.

"Farmeri, lovci i veterinari imaju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva", istakao je.

Afrička svinjska kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja je najčešće smrtonosna. Za nju ne postoji ni vakcina ni lijek. ASK je bezopasan za ljude, no ima ozbiljne društveno-ekonomske posljedice u zahvaćenim zemljama.

Bolest se širi u susjedstvu EU

Kampanja #StopASF potiče komercijalne i dvorišne uzgajivače svinja, veterinare i lovce da otkrivaju, sprječavaju i prijavljuju slučajeve ASK kod svinja i divljih svinja. Provodi se u partnerstvu s lokalnim vlastima u 18 zemalja, a u Bosni i Hercegovini s Agencijom za sigurnost hrane, koja je kontakt tačka EFSA-e.

Sve bliže bh. granici: Afrička kuga svinja u Mrčajevcima?

"Kao partnerska institucija EFSA-e, podržavamo kampanju kroz promociju i distribuciju informativnih materijala, koje ćemo nastojati razmijeniti sa svim ključnim akterima u području zaštite zdravlja životinja", kazao je dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, dodavši da su to u prvom redu Ured za veterinarstvo i entitetska ministarstva poljoprivrede, te veterinarske organizacije.

Prema novom izvještaju koje je objavila EFSA, u odnosu na prethodnu godinu, u 2022. je broj slučajeva ASK kod svinja i populacije divljih svinja značajno opao u Rumuniji, Poljskoj i Bugarskoj. Međutim, bolest se ponovno pojavila u Grčkoj i Češkoj i nastavlja se širiti u zemljama u susjedstvu EU, kao što su Srbija i Moldavija. Prvi slučajevi ASK prijavljeni su u 2022. godini u Sjevernoj Makedoniji.

 


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK ASF Bernhard Url Bolest svinja StopASF Džemil Hajrić Agencija za sigurnost hrane


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.