• Izvoz govedine
  • 13.02.2020. 16:30

BiH govedina ide u UAE

Bosni i Hercegovini je od srijede, 12. februara, odobren izvoz govedine u Ujedinjene Arapske Emirate.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 160
  • 41
  • 0

 Našoj državi je od juče, 12. februara, odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate.

Prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca, Bosna je ispunila sve uslove za izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate i od srijede se nalazi na spisku zemalja kojima je dozvoljen izvoz govedine u ovu zemlju.

Istakao je da je ukidanje zabrane na uvoz goveđeg mesa iz BiH u UAE inicirao još na početku svog mandata.

Poduzete mjere ipak urodile plodom

"Raduje me što su urodile plodom brojne konkretne aktivnosti i mjere, koje smo preduzeli u kratkom vremenskom periodu, tako da danas imamo u konkretan rezultat. BiH od danas je na spisku zemalja koje mogu izvoziti govedinu u UAE", rekao je Košarac.

Nakon što je našoj državi odobren izvoz mesa goveda u UAE, ministar je napomenuo da je sada potrebno preduzeti korake u cilju usaglašavanja veterinarsko - zdravstvenog certifikata između nadležnih institucija za poslove veterinarstva dvije zemlje, kao i odobravanje klaonica od strane nadležnih tijela UAE, nakon čega izvoz govedine može biti ostvaren, prenosi Capital.ba.

Otvorio se izlaz na još jedno tržište

"Ovaj podatak je značajan za sve proizvođače u BiH jer je omogućen izvoz ovog tipa mesa na još jedno tržište", istakao je ministar.

Spisak država kojima je dozvoljen uvoz govedine u Ujedinjene Arapske Emirate objavljen na stranici Ministarstva klimatskih promjena i okoline ove zemlje.


Tagovi

Izvoz govedine Izvoz goveđeg mesa Izvoz u UAE Staša Košarac Certifikat Spisak država


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.