Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi stočar
  • 26.12.2020. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kuprešani

Benjamin ima 20 godina i san da napravi veliku farmu junadi

Ovaj mladi poljoprivrednik silno želi budućnost graditi na zemlji svojih predaka, a mi se nadamo da će uskoro izgraditi i novi stajski objekat, te tako ispuniti vlastiti san.

Foto: Arhiva Benjamina Vukovića
  • 779
  • 493
  • 1

Među malobrojnim mladim ljudima u našoj zemlji, koji nas iznenade željom da ostanu u BiH i tu pokrenu vlastiti posao, nalazi se i 20-godišnji Benjamin Vuković iz Kuprešana kod Jajca. Nakon što je prije tri godine završio srednju zanatsku školu, odmah je počeo raditi u lokalnoj firmi kao bravar. Kao dijete sa sela, od malih nogu bio je u kontaktu sa životinjama, te im postao veoma privržen. Iako je našao posao, nije odustao od sna da ima svoju farmu.

"Od kada znam za sebe, volio sam životinje i oduvijek sam želio da imam svoju farmu. Moji roditelji su držali samo po jednu kravu, tek da imamo domaće mliječne proizvode u kući. Kada sam stekao svoja primanja, štedio sam novac i najprije kupio jedno tele, njega odgojio, a onda kupio još jedno. Nisam ih prodavao jer nisam imao potrebe za tim, a moje srce je sve više raslo sa svakim novim grlom u štali", ponosno nam priča mladi Vuković.

U planu je proširenje stada

Trenutno ima pet muških junadi, jednu kravu, deset jagnjadi i isto toliko jaradi u staji. Dodaje da bi rado proširio stado, ali mu prostor ne dozvoljava. Kapacitet njegove štale je ispunjen, želio bi je proširiti, ali za to trenutno nema dovoljno sredstava.

"Čekam da odgojim ovu junad pa da ih mogu prodati. Tek tada ću imati mogućnosti da proširim objekte i napravim veće i onda mogu postepeno povećati i broj grla. Kada bih imao podršku od vlasti ili kakvu donaciju za izgradnju stajskih objekata, bilo bi mi puno lakše", navodi on i dodaje da želi ostati u Bosni i Hercegovini, živjeti u svom rodnom selu, tu napraviti veliko gazdinstvo i prijaviti ga. Kako kaže, nada se da će ubuduće biti i nekih poticaja koji će pomoći mladima da ostanu u svojoj zemlji.

Sa svakim novim grlom u štali, srce mu je puno

Iako radi po osam sati dnevno, Benjamin ipak stigne da se brine i oko stoke. Tokom ljeta, životinje su cijelog dana na ispaši pa mu bude lakše.

Prodao bika i kupio traktor

"Zimi ustajem sat vremena ranije, nahranim ih i mirni su cijeli dan. Naveče kad se vratim s posla, opet odem i to je to za taj dan. Malo mi je nezgodno jer su mi goveda razdijeljena na dva dijela, pošto imam i jednu štalu pod zakupom. Kada budem imao sredstva da napravim veću staju, bit će mi puno lakše", zaključuje naš sagovornik.

Sav novac koji zaradi, bilo na poslu ili od prodaje goveda, ponovno ulaže u stočarstvo. Tako je nedavno  prodao odraslog bika i kupio traktor, koji će mu biti od velike koristi tokom prikupljanja sijena i silaže za ishranu životinja.

Sve ovo govori da Benjamin silno želi budućnost graditi na zemlji svojih predaka, a mi se nadamo da će uskoro izgraditi i novi stajski objekat, te tako ispuniti vlastiti san.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj junadi Benjamin Vuković Proširenje stada Izgradnja staje Štala pod zakupom Prodaja stoke


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !