Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazna za balegu
  • 03.08.2022. 15:00

Bavarski stočar kažnjen zbog balege na cesti - krave zaprljale put

Jedan stanovnik se žalio da su krave iza sebe ostavile balegu na osnovu čega je pokrenuta tužba. Ko je platio kaznu?

Foto: Depositphotos/nawin_nachiangmai (ilustracija)
  • 280
  • 94
  • 0

Veliko interesovanje medija i javnosti je izazvao slučaj bavarskog stočara Georga Schweigera koji kažnjen je zbog krava koje su zaprljale ulice u Pähu, izvještava Topagrar.

Jedan stanovnik se žalio da su krave iza sebe ostavile balegu na osnovu čega je vlasnik trebao da plati 128,50 eura. Od tog iznosa je 100 eura kazna, 25 eura proceduralna taksa i 3,50 eura poštanska taksa.

Sporna kravlja balega

Krave su s pašnjaka u maju tjerane na mužu kada je stanovnik primijetio balegu. Njegova žalba je proslijeđena opštini koja ima "Pravilnik o čistoći i čišćenju javnih puteva" i koja je pokrenula krivični postupak.

"Ako kažnjavanje zbog ovoga postane praksa, to će ugroziti egzistenciju poljoprivrednika", rekao je Schweiger.

Stočari redovno kroz selo tjeraju stada krava (Foto: Blanka Kufner)

Slučaj je izazvao veliko interesovanje, a udruženja poljoprivrednika to vidi kao veliku opasnost za druge stočare koji redovno prolaze kroz selo tjerajući stada krava jer im se imanja nalaze u središtu naselja. Ako se ovakva praksa nastavi to će značiti gašenje malih farmi, upozoravaju.

Ministar platio kaznu

Bavarski ministar ekonomije Hubert Aiwanger je platio kaznu protiv farmera u sporu oko kravljeg balege. Objasnio je da se krave ne mogu prevoziti helikopterom do pašnjaka i ne mogu nositi pelene.

Načelnik Werner Grünbauer je nekoliko puta pokušao da izgladi situaciju. No, kazna se morala platiti. Lokalni odbornici vide opasnost u ovoj presudi, jer bi mogla motivirati druge stanovnike na slične akcije protiv drugih seoskih aktivnosti kao što su: kukurikanja pijetlova, glasnog oglašavanja životinja i kućnih ljubimaca ili zvonjave crkvenih zvona.


Tagovi

Kažnjen stočar Ministar Kravlja balega Prljanje puta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]