Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traže sastanak
  • 04.04.2022. 16:30

Ako izostanu poticaji - peradari spremni izaći na proteste

Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak s resornim ministrom Šemsudinom Dedićem. Upozoravaju da su, ako izostane pravovremena reakcija spremni svoja prava tražiti putem protesta.

Foto: Depositphotos/branex
  • 121
  • 83
  • 0

Peradarski sektor Federacije BiH vodi nemoguću šahovsku partiju na "brisanom prostoru protiv dva topa". U nekoliko poteza će, ako izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje, saopćeno je iz Udruženja peradara FBiH. 

Navode i da ovaj sektor direktno zapošljava više od 20.000 ljudi, koji kroz PDV i druge obaveze u državnu kasu ubrizga više od 45 miliona KM godišnje. Dodaju kako će to indirektno biti i "mat potez i za cjelokupnu potrošačku javnost", koja će biti svedena na piletinu iz uvoza, bez kontrole porijekla i cijene.

"Neuravnoteženi poticaji simboličnoga karaktera s kantonalnih nivoa vlasti, ne mogu amortizirati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije, energenata, rada itd.", stoji u saopćenju.

Peradari "slamku spasa" vide u nadležnim institucijama, kroz uvrštavanje peradarske proizvodnje u program poticaja Vlade FBiH i kroz isti model pomoći ratarskoj proizvodnji, kako bi se valorizirali potencijali proizvodnje žitarica na našim njivama i na taj način smanjila ovisnost od uvoza sirovine za proizvodnju stočne hrane.

Peradari iz RS: Ako Srbija ne odobri izvoz žitarica doživjet ćemo kolaps

"Napomene radi, ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM. Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelilo i na peradarsku proizvodnju", naveli su.

Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak s resornim ministrom Šemsudinom Dedićem. Upozoravaju da su, ako izostane pravovremena reakcija nadležnih, peradari suočeni s bezizlaznom situacijom, spremni svoja prava tražiti putem protesta.


Tagovi

Peradari Poticaji Protesti Budžet Poljoprivrednici Šemsudin Dedić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.