Pretraga baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.
Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u brašno za hljeb i u druge proizvode), pa ga je dobro miješati s ostalim zrnatim kulturama, a količina ječma u smjesi ovisi o vrsti i načinu hranidbe životinja. U industriji se upotrebljava prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad. Slad ječma upotrebljava se u pekarskoj, konditorskoj, tekstilnoj industriji, u proizvodnji kvasca, škroba i dr.
Korijen je žiličast i slaba mu je usisna snaga. Stabljika ima 5–7 koljenaca i međukoljenaca, može narasti i do 1,5 m, šuplja je i sklona polijeganju. Ječam može oblikovati do 5 sekundarnih stabljika. List se sastoji od lisnog rukavca i plojke i sličan je listu ostalih žitarica. Za razliku od ostalih žitarica u usjeku klasnog vretena ječma može biti zbijen jedan, dva ili tri klasića. Ako se u usjeku klasnog vretena razvije jedan klasić; postoji jedan red s jedne i drugi red s druge strane klasa - tada je to dvoredni ječam. Plod je zrno, građeno kao i u ostalih pravih žitarica. Masa 1 000 zrna iznosi 30–40 g, a hektolitarska težina 60–70 kg. Dvoredni ječam ima veću masu i hektolitarsku težinu od višerednog. Vegetacijsko razdoblje jarog ječma traje 55–130 dana.
Skromnih je zahtjeva prema vlazi i toplini u odnosu na pšenicu. U toku vegetacije za nesmetan razvoj dovoljno je do 450 mm pravilno raspoređenih oborina. Klijanje se odvija i pri temperaturi 1-2 °C, optimalna temperatura za porast jest 15 °C, a također podnosi i niske temperature do -20 °C nakon što prođe proces kaljenja.
Ječam dobro koristi zimsku vodu, rano počinje i ranije završava vegetaciju, pa se u tome sastoji njegova nešto veća otpornost na sušu. Na nedostatak vode najosjetljiviji je u vrijeme nalijevanja zrna.
Ima slabije razvijeniji korijen od drugih žitarica i ne podnosi tla slabijeg kvaliteta (naročito pivski) i kisela tla. Takva tla treba izbjegavati dok se ne popravi nivo njihove kiselosti. Optimalan pH iznosi 6,5-7,2. Za uzgoj ječma treba izabrati tla na kojima nema zadržavanja suvišnih oborinskih voda i visokih podzemnih voda.
Obvezno ga treba uzgajati u plodoredu jer uzgoj u monokulturi donosi niske prinose i vrlo lako obolijeva. Za ječam su dobre pretkulture zrnaste mahunarke, uljana repica, suncokret, ranije sorte (hibridi) kukuruza, djetelinsko-travne smjese i druge kulture. O plodosmjeni posebno treba voditi računa ako se sije pivski ječam. Najbolji rezultati postižu se ako se sije nakon: krompira, industrijskih kultura (suncokret, uljana repica, šećerna repa) i zrnastih mahunarki (grah, grašak, soja).
Osnovnu obradu tla, oranje za ozimi ječam obaviti 2-3 sedmice prije sjetve (ovisno o vremenu i pretkulturi) na dubinu oko 15 cm (ako je tlo teško i na njemu leži voda podrivati ga). O pretkulturi (ranija ili kasnija), ovisit će i osnovna obrada. Nakon ranih pretkultura obično se obavljaju dva oranja, pliće nakon žetve pretkulture i dublje, osnovno, 2-3 sedmice prije sjetve (do 25 cm) uz zaoravanje mineralnih gnojiva predviđenih za osnovnu gnojidbu. Dopunskom pripremom tla (tanjurača, drljača, sjetvospremač rotodrljača) treba stvoriti usitnjeni površinski sjetveni sloj mrvičaste strukture do dubine sjetve.
Gnojidba ječma može se obaviti gnojivima organskog porijekla kao što su stajska gnojiva, razni komposti, gnojnica i drugim gnojivima organskog porijekla. Prvu prihranu ječma najbolje je obaviti odmah nakon zime, kad je usjev u početnoj fazi busanja, i to gnojnicom ili gnojovkom. Drugu prihranu obaviti samo ako je nužno. Količina krutog gnojiva po hektaru treba iznositi 10-15 t. Količina gnojnice za jednu prihranu po hektaru treba biti oko 12 t. Gnojnica mora biti obvezno razrijeđena s vodom u omjeru 1 dio gnojnice prema 3 dijela vode. Gnojidbu treba obavljati u vrijeme oblačnog vremena ili rano ujutro i noću kako ne bi došlo do ishlapljivanja hranjiva. Za prinos od 5 t/ha potrebno je osigurati 110-120 kg azota, 70-80 kg fosfora i 100-120 kg kalija.
Pri izboru sorte ječma moramo znati njegovu namjenu, koja može biti za hranidbu stoke, industrijsku preradu i dr. Primjerice, ako ječam proizvodimo za proizvodnju piva, tada ćemo odabrati neki od dvorednih ječmova koji mogu biti jari i ozimi (dvoredni zato što su mu ujednačenija zrna). Za hranidbu stoke odabrat ćemo četveroredac ili šestoredac. Za sjetvu obvezno treba koristiti deklarirano sjeme, po mogućnosti što krupnije frakcije.
Sije se sijačicom u redove na razmak 8–10 cm. Gustoća sklopa iznosi 300-500 klijavih sjemenki/m2, a sije se na dubinu 3-5 cm.
Da bismo izbjegli sušenje, žanje se kad vlaga zrna bude manja od 14% - posebno je to važno za pivski ječam.
Izvor:
Sinonim: - | Engleski naziv: Two-row spring barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.convar.
Ječam jari dvoredni se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. Odličan je u zelenom stanju, sam ili u kombinaciji sa stočnim graškom ili grahoricom, a može se sušiti kao sijeno i silirati. Jari ječam osjetljiviji je na sušu od ozimog, posebno ako se kasni sa sjetvom. Predsjetveno, u ekopoljoprivredi, trebamo ići dva puta drljačom ili sjetvospremačem (razmak između dvaju prohoda treba biti desetak dana). Za jari ječam osnovna obrada tla (oranje) obavlja se 2 - 3 sedmice prije sjetve. Sije se krajem januara i u februaru.
Sinonim: - | Engleski naziv: Winter barley two-rowed | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.convar. distichon Alef.s.l.
Ječam ozimi dvoredni naziva se i Pivski ječam, ako se sije u jesen tada se koristi u ishrani stoke. Ove dvije spomenute primjene i jesu najvažniji razlozi uzgoja ozimog ječma.
Za ozimi ječam obrada treba početi ranije nego za pšenicu, s obzirom na raniju sjetvu. Iako ječam ima slabije razvijen korijenov sistem, on se zbog bioloških i fizioloških karakteristika može uzgajati na plodnim i manje plodnim tlima. Uzgaja se na nagnutim površinama, većim nadmorskim visinama, gdje druge žitarice ne mogu uspijevati.
Za ozimi ječam stajski gnoj površinski razbacati i zaorati ga plitko na dubinu 10 - 15 cm, ili ga zatanjurati. Drugi način primjene stajskoga gnojiva je ujesen površinski razbacati samoistovarnim prikolicama, kad je usjev visok 10 - 15 cm.
Ozimi ječam treba se zasijati ranije, pa pretkultura mora biti usjev koji ranije napušta tlo. Optimalni rok za sjetvu, kalendarski gledano, je period između 01.10. – 10.10. Vegetacijsko razdoblje ozimog ječma traje 240 – 260 dana. Sjetvu treba započeti krajem septembra, a završiti najkasnije do polovice oktobra. Žetva ozimog ječma dolazi oko 8 dana prije žetve pšenice. Realno očekivani prinosi ozimog ječma uz provođenje svih agrotehničkih mjera iznose 5 i više t/ha.
Izvor:
Sinonim: - | Engleski naziv: Winter barley poly-rowed | Latinski naziv: Hordeum vulgare L. convar. polystichum (Döll.) Grill.
Ječam ozimi višeredni potječe iz istočne Azije. Za ishranu stoke koriste se šesteroredne sorte. Ako se u usjeku klasnog vretena razviju sva tri klasića tada se s jedne strane klasa nalaze tri reda kao i s druge strane klasa, pa je to šesteroredni (višeredni) ječam.
Izvor:
AKTUELNO! Obratite pažnju na cikade i vaši u pšenici i ječmu! Oni su prenosioci virusa, koji mogu zaraziti ceo usev i dovesti do gubitka prinosa. Na ovom linku možete naći našu preporuku kako, čime, u kojim količinama tretirati pšenicu i ječam. https://www.agrimatco.rs/.../sveobuhvatni-jesenji.../
OPG Marka Koprivanca iz Šljivoševaca, koji zajedno sa suprugom Veronikom obrađuje više od sto hektara, bavi se ratarskim i povrtlarskim kulturama. Glavni usjev im je kukuruz, a slijede soja, bob, pšenica i ječam. Gospodarstvo je naslijedio od roditelja Žakline i Dubravka, koji se poljoprivredom bave...
Naš ječam FINOLA u fazama rasta tijekom 2023. godine. Za sva pitanja poljoprivrednika, naši savjetnici stoje vam na raspolaganju
Poljoprivredni proizvođač iz okoline Subotice Igor Dulić kaže da je suša ove godine nanela veliku štetu, smanjila je rod uljane repice, a uz to u ječmu povećala nivo proteina, pa umesto da se koristi za pivarsku industriju, otići će u stočnu ishranu, po nižoj ceni. ”Završena je žetva ječma i prosečn...
Ječam je pokošen a pored brojnih problema sa kojima su se ratari nosili ove godine, prepolovljena odkupna cena žitarica je svakako kruna njihovog nezadovoljstva. Kakva je situacija u porodici Petrovič? Sa čime su se suočili tokom gajenja ječma i kakav je finalni bilans nakon završene žetve ječma? Ve...
That_Miodrag
prije 2 godine
Sve u prodavnicama je poskupelo 30-150 posto u odnosu na vreme pre početka Koronomora (reč koju sam ja izmislio da asocira na ukrajinski Holodomor i Više [+] južnoruski Golodomor, jer je imala isti efekat -- ubijanje ogromnog broja ljudi a sprovodile su ga vlade svih država sveta kao svojevremeno Holodomor vlada SSSRa). Kako nekom uopšte pada na pamet da u toj situaciji proizvođačima hrane spusti otkupnu cenu i za 5 a kamoli 50% mi nikako nije jasno. I da država ne interveniše! Tako se planira dogodišnja setva i rod?
Sa prvim lepim danaim počeće setva prolećnih kultura na oko dva miliona hektara. Polovinu useva činiće kukuruz, a drugu suncokret, soja, šećerna repa, povrće. Prosečni direktni troškovi za setvu suncokreta su oko 550 evra po hektaru, a za kukuruz oko 600 evra po hektaru. Prema podacima zadružnih sav...
Kanada je peti proizvođač ječma u svijetu i treći po veličini izvoznik ječmenog slada. Na godinu izvan granica otpreme više od trećine vlastite proizvodnje ove važne žitarice, a tu je i sjedište najvećeg oplemenjvačkog centra specijaliziranog za ječam i tritikal #IFAJ
Đuro Japaric
prije 2 godine
Pa i Balkanski Apsurdistan je po nečemu prvi u Svijetu , 555 općina i gradića ! Koliko njih NEMA podržavljenu zemlju , to predsjednik JADE , lopovska Više [+] organizacija - < hrvatski > sabor i lakrdijaški predsjednik Apsurdistana Milanović , NEZNAJU , a podržavljenje je započelo , ne tako davno 1991 godine !
Trenutno stanje pšenice i ječma... #pšenica #ječam foto: Srđan Nastić
Kod nas vlada zimska idila, iako ne bi bilo loše da je još koji cm snijega. Ječam dobro napreduje :)
List kukuruza se krenuo uvijati, šušti na vjetru. Ljeto tek počelo, a kiše nigdje na vidiku. Suncokret i ječam se dobro drže. Tako je lijepa, ta naša Slavonija 🥰
Đuro Japaric
prije 2 mjeseca
Prognozirao sam da je realno da kukuruz nastrada od suše ! Prognozirao sam da je realno da kukuruz nastrada od suše !
Maja Celing Celić
prije 2 mjeseca
Viš, na to sam zaboravila, da se frče. Ali na rubovima polja ima baš suhog lista, u taj dio udara kad je sunce najjače. Viš, na to sam zaboravila, da se frče. Ali na rubovima polja ima baš suhog lista, u taj dio udara kad je sunce najjače.
Karolina Rastija
prije 2 mjeseca
Kukuruz se i inače ljeti preko dana frče kako bi se zaštitio od isparavanja. Ali svakako kiše opasno fali, soja nekako najlošije izgleda koliko sam Više [+] ovih dana primijetila :/
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte
Proizvođači u Vojvodini započeli su pripreme za setvu uljane repice, koja tradicionalno počinje krajem avgusta. Stručnjaci podsećaju da je za uspešan start proizvodnje ključno poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse i integrisane zaštite bilja. Uljana repica ne bi trebalo da se seje na istu...