Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 17.05.2024. 12:00

Za svaki konak ide taksa: Novi nameti za seoske ugostitelje

Pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara 2025. godine biti dužni da počnu sa plaćanjem boravišne takse

Foto: Maja C. Celić (ilustracija)
  • 121
  • 7
  • 0

Od početka naredne godine boravišne takes plaćat će se za svakog turistu koji prenoći na seoskim imanjima u Republici Srpskoj. Naime, Vlada RS je utvrdila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim se povećava zakonski raspon visine takse, a odluku o tome će donositi jedinica lokalne samouprave uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore RS.

Jedna od najrazvijenijih grana

Time se, kako je navedeno, nastoji osigurati ekvivalentnost između pruženih usluga i plaćene boravišne takse.

"Nacrtom zakona se predviđa i da od 1. januara 2025. godine pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, dok su dosadašnjim zakonskim rješenjem ti pružaoci usluga su bili izuzeti iz sistema plaćanja, kako bi se u što većoj mjeri olakšao rad tih ugostitelja", pojasnili su iz Vlade RS.

No, kako je broj pružalaca ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma i značaj ruralnog turizma kao jedne od najrazvijenijih grana turizma u ovom bh. entitetu sve veći, neophodno je, dodali su, da se i njihov položaj izjednači sa drugim vrstama ugostiteljskih objekata.

Izjednačavaju se s drugim ugostiteljima

Nacrtom zakona se, takođe, definiše i da će pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara 2025. godine biti dužni da počnu sa plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uslovima i na isti način kao i drugi ugostitelji.

Oni su prema važećem zakonskom rješenju obavezni da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.


Tagovi

Ruralni turizam Seoski turizam Boravišna taksa Turisti Novi zakon Izmjene zakona Vlada RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rekordan izvoz ukrajinskog ulja repice - na koja tržišta odlazi?

Ukrajina je sezoni 2023/24. izvezla rekordnu količinu ulja repice, dosegnuvši 422 tisuće tona od srpnja prošle do lipnja ove godine, objavila je udruga proizvođača ulja i...

Više [+]