Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjeta turizam
  • 08.10.2022. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

U srebreničkim selima turisti jedu za sinijom, jašu konje i traže krevet više

Turisti iz evropskih zemalja bili su smješteni u etno selu Lipovac, u soskim kućama. Potražnja je bila velika, a kapaciteti su bili stalno popunjeni

Foto: Sakib Smajlović
  • 365
  • 68
  • 0

Iako još nije izgrađeno etno selo Irvina Mujičića u Lipovcu, u prelijepom ambijentu doline rijeke Jadar, dvadesetak kilometar od Srebrenice, drugim srebreničkim selima, ljetos je boravilo više od 1.500 turista.

Kako nam je kazao Mujičić, najviše ih bilo iz Italije, Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske i manji broj iz Austrije, koji su ovdje boravili više od deset dana. 

Nezahtjevni gosti      

Najviše turista boravilo je od polovine jula do polovine prošlog mjeseca, dok je tokom avgusta bila najveća potražnja. Kapaciteti su bili stalno popunjeni mnogi su ostali uskraćeni za ugođaj boravka u ovom ambijentu. Irvin kaže da su posjetioci pretežno mladi ljudi i njih ne interesuje komfor. Vole šumu, čistu prirodu i izvorsku vodu, a posebno staru seosku hranu.

Turisti ne traže komfor i udobnost

"Moji turisti ne traže komfor i udobnost, niti biraju hranu. Vole jesti za sinijom i svi iz jedne ćase srkati čorbu i grah te iz tepsije jesti pitu. Kada je u pitanju prenoćište, ni tu nisu probirljivi. Svejedno im je gdje će spavati", naglašava Mujičić

Kako kaže, etno selo je namijenjeno onima koji žele pobjeći od gradske vreve te se družiti sa prirodom i konjima. Naime, posjetioci imaju na raspolaganju deset konja ergele Emina Bektića iz Jasenove kod Srebrenice. Njima je pješačkim stazama i jahačkim turama etno selo povezano  s drugim turističkim destinacijama ove opštine.

Stari način gradnje  

Velika zainteresovanost za srebrenički seoski turizam, Mujičiču je dala ideju za registraciju Udruženja ljubitelji prirode "Oaza mira" i gradnju  etno sela u Lipovcu. Kupio je zemljište i na polovini parcele na betonskom coklu postavio pet kućica, a šesta je u toku gradnje i sve po stilu "osačanskih neimara". 

Irvin naredne godine planira izgraditi još 20 kućica od brvna

Ovaj mladić zna da je to stari način gradnje ovdašnjeg kraja čije tajne poznaje mali broj majstora, a sam princip zahtijeva da se većina poslova ručno radi i ne poznaje korištenje šarafa i eksera. 

Do bundeva preko kanala - običaj u njemačkom Spreewaldu

Zahvaljujući vlastitim i sredstvima prijatelja, u proteklih pet godina je u izgradnju etno sela, obnovu porodične kuće u Srebrenici za smještaj turista i razvoj seoskog turizma, uložio oko 100.000 maraka. Na potoku je izgradio mlin, koji će početi mljeti žito nakon jesenje berbe. Naredne godine planira izgraditi još 20 kućica od brvna, a nakon toga, kako kaže, slijedi uređenje travnatih površina.


Fotoprilog


Tagovi

Etno selo Lipovac Seoski turizam Irvin Mujčić Konji Brvnare Emin Bektić


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.