Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park prirode
  • 25.12.2022. 16:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zavidovići

Tajan čuva od bosanskog ljiljana do jabukovače Forest Creeka

Čisto prirodno bogatstvo prostire se na oko pet hiljada hektara zaštićenog područja.

Foto: Vedran Stapić
  • 358
  • 41
  • 0

Endemski bosanski ljiljan (Lilium Bosniacum), koji je stoljećima bio simbol bosanske države, široki bršljan (Hedera Helix), Gregersenova mlječika (Euphorbia Gregersenii fam, Euphorbiaceas) koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka, samo se neke od biljnih vrsta koje čuva Park prirode Tajan. 

Ovdje je otkrivena i nova životinjska vrsta nazvana Tajanska pećinska mokrica (Cyphonethes Tajanus), koja se nalazi samo na Tajanu. Ovdašnje šume dom su medvjedima, vukovima, lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama, veprovima, a rijeke i potoci su bogati ribom i rakovima.

Zaštićeno područje

Ovo čisto prirodno bogatstvo prostire se na oko pet hiljada hektara zaštićenog područja. 

Prirodno jezero na rijeci Mašici

"Specifično je po svojim vrijednosnim prirodnim karakteristikama, to su u prvom redu kanjoni rijeka  Suhe, Tajašnice i Mašice. Također na Mašici se nalazi prirodno jezero, a ostale vrijednosti su spilje, pećine, kameni mostovi, flora i fauna", pojašnjava Sead Čamdžić, referent u Info centru spomenika Park prirode Tajan. 

Godišnje ga posjeti između 10 i 20 hiljada ljudi, kojima su na raspolaganju i brojna odmarališta i sportsko-rekreativni centar. Domaćini tokom ljeti koriste i kupališta na rijekama, dok turisti uglavnom obilaze pećine, jezera. Zastupljen je i ribolovni turizam. 

Sport za "snobove" ili ipak ne? 

Na području Tajana smješten je i golf teren Forest Creek, otvoren 2016. godine. Vlasnik je Ferid Mujanović, koji važi za osobu koja je dovela ovaj sport u Zavidoviće. Teren ima devet rupa, a prostire se na 450 dunuma. Cijelom njegovom dužinom protiče rijeka Mašica, što je izuzetno važno za održavanje. 

"Teren zahtijeva neprestana ulaganja, popravljanja, dosijavanja, šišanja, pijesak", kaže Adnan Šabanović, menadžer Forest Creeka. 

U prosjeku, tokom jedne partije, koja traje 4,5 sata, golfer pređe oko 10 kilometara. No, da bi uopšte zaigrali, potrebna je dozvola handicap karta, koja se dobija polaganjem obuke na kojoj se uče pravila sporta i ponašanje na terenu.

"To je džentlmenska igra, gdje igraš sam protiv sebe, odnosno terena, najljepša stvar je što si u prirodi, ovo je i porodični sport koji se igraju svi uzrasti od 7 do 77, a istovremeno se uče vrijednostima poštenja", dodaje Šabanović. 

Iako često kažu da je ovo "sport za snobove", naš sagovornik ističe da je ustvari veoma dostupan. Oprema je, kako kaže, kao i za skijanje, hoće li je golfer platiti 500 do 500.000 KM, sam bira. Za početnike, ovdje daju štapove, loptice, odnosno osnovnu opremu, koju kasnije oni sami kupuju.

Tokom jedne partije, golfer pređe oko 10 kilometara

"Važno je napomenuti i kodeks oblačenja. Najbitnije je imati golf patike, prije svega radi sigurnosti jer one imaju šaru poput krampona, da se ne oklizne, a istovremeno se tako teren prozračuje hodanjem. Ništa ne mora biti brendirano, muškarci moraju imati hlače s ravnim džepovima, kaiš i utrpanu polo majicu. Dame mogu i u suknjici i kapri hlačama i moraju biti pristojne", naglašava. 

Vikend naselje

Iznad samih terena su vikendice i vile, jedinstvene, niskoenergetske kuće domaće proizvodnje. Kupuju ih ljubitelji golfa, a sve su s vanjske strane identične i ne mogu se graditi drugačije. Vlasnici tako svoju inspiraciju mogu koristiti samo za uređenje okolice, kako se ne bi narušila harmonija s prirodom. 

Vile iznad golf terena

U ugostiteljskom objektu, koji je također urađen u jedinstvenom stilu, nudi se domaća hrana i piće. "Kad neko dođe sa strane prvo nudimo bh. vino ili rakiju, i mi je pravimo od jabuka koje rastu uz teren, pa i nju služimo. Naravno imamo i druga pića u ponudi, sve zavisi šta žele posjetioci", zaključuje naš sagovornik.

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Zavidovićima, možete pogledati i u videu:

 


Tagovi

Tajan Park prirode Bosanski ljiljan Gregersenova mlječika Golf tereni Forest Creek 12 bisera Sead Čamdžić Adnan Šabanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97