New York Times je raštiku svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice i od tad su je mnogi vratili na jelovnike.
Raštika, povrće koje se tradicionalno uzgaja u Hercegovini, nekada se zvala hrana za sirotinju, a danas je smatraju najzdravijom i najskupljom namirnicom zbog njezinih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava.
U Grudama, žele podići svijest o raštici kao takvoj, a ondje je već postala brend zbog jedinstvene manifestacije "Raštikijade", koja je održana 11-tu godinu za redom.
Od davnina se ova povrtna biljka uzgaja po hercegovačkim selima. Jedina je koja je mogla podnijeti i visoke i niske temperature i bila dostupna tijekom cijele godine te je kao takva othranila brojne obitelji. Smatrala se sirotinjskom hranom. Međutim, posljednjih godina njena popularnost stalno raste. New York Times je raštiku svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice.
"U zadnje vrijem se ispostavilo da je jedna od 10 najzdravijih namirnica u svijetu, da je idealna za mršavljenje, da je bogata kalcijem, raznim mineralima, vlaknima i svim potrebnim za zdrav život", kaže nam Toni Marić, vlasnik Agroturizma "Marića gaj" u Ružićima kod Gruda, koji organizira natjecanje u pripremi jela od raštike.
Natjecanje u pripremi jela od raštike je potaknulo mnoge da vrate u biljku na jelovnike, ne samo na tradicionalan, nego i inovativan način. Tako su u Grudama ove godine u sklopu "Raštikijade", posjetitelji, mogla kušati različita jela, od kolača, sladoleda do sira i kamenica s raštikom.
Marić, kaže kako se zahvaljujući ovoj manifestaciji došlo do puno novih i zanimljivih recepata: "Mogu se raditi kolači, napitci, jela, može se sušiti pa upotrebljavati za razne čajeve, čak i dodatke hrani."
Ove godine na natjecanje u Grudama se prijavilo 19 skupina iz Bosne i Hercegovine i tri iz susjedne Hrvatske, no ranijih godina su bili sudionici i iz Njemačke i Mađarske.
"Ima puno tajni i puno priprema u našem jelu od kamenica s raštikom, ali mislim da od ove bombe nema jače, što se tiče nutritivne vrijednosti, a mislim da će i sva čula uživati. Ovo je spoj Mediterana i kamena", kaže Antun Kljenak, koji je stigao iz Zagreba.
Svi se trude svake godine donijeti neku novu recepturu i pripremiti novo jelo od raštike.
"Pripremamo tradicionalnu raštiku, hercegovačku, i uvijek imamo neko inovativno jelo. Pokušavamo svaki puta sami sebe da nadmašimo, pošto smo do sada imali kolač od sira sa raštikom, knedle slatke s raštikom, ove godine smo odlučili da pravimo sladoled", kaže Branko Ćužić, sudionik iz Čitluka.
Raštika je danas sve češće i u preporukama nutricionista i sve više se koristi u prehrani. Ovdje nam kažu da je i danas neizostavno jelo na hercegovačkim trpezama.
Raštika preživjela sve nedaće - cijena dobra, a strance oduševljava
"Sve se može zaboraviti, samo se ne smije zaboraviti posaditi raštika. Moja mama je još živa i zdrava i ona se najviše time bavi, posadi raštiku svake godine. Kuhamo je barem jednom tjedno", navodi Josipa Pančić iz Gruda.
Sve je veća potražnja za ovom biljkom, i raštika je sve više prisutna i u modernoj prehrani, pa joj i cijena raste. Posljednjih godina upravo zbog toga gubi i "epitet" - hercegovačkog sirotinjskog jela.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.
Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]Fotoprilog
Tagovi
Autorica