Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Na obali Drine
  • 18.02.2023. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Hasanovići po povratku iz Nizozemske i pokrenuli turizam u Redžićima

Na svom imanju izgradili turistički objekat po najsavremenijim evropskim standardima

Foto: Sakib Smajlović
  • 217
  • 20
  • 0

Na samoj lijevoj obali Drine, u Redžićima, nadomak Bratunca, na svom imanju vlastitim sredstvima, bračni par Nisveta (60) i Enez (67) Hasnović pokrenuli su seoski turizam. 

U ovu avanturu upustili su se uz pomoć sina Huse i snahe Zijade, koji danas žive i rade u Švicarskoj, a slobodno vrijeme rado provode u ovim apartmanima sa zatvorenim bazenom, saunom, dječijim igraonicama, uređenim pristupom na rijeku i velikim ograđenim dvorištem za bezbjednu igru mališana.

Po evropskim standardima

Enez je prije 90-tih napustio bratunačko preduzeće "Vihor" i zaposlio se u Italiji, a potom je Nisveta s djecom tokom ratnih dešavanja, iz rodne grude otišla u Nizozemsku, gdje im se potom pridružio i ovaj domaćin. 

Bezbjedno i za mališane

Naučili raditi i solidno živiti, odmah su tražili posao. Radeći u Nizozemskoj punih 20 godina, redovno su dolazili u svoje Redžiće i stalno razmišljali o povratku.

"Po povratku imovine, odmah smo počeli obnavljati našu kuću kako bi imali gdje boraviti kada dođemo na odmor. Prije konačnog povratka, sin je predložio da uz kuću izgradimo o objekat za smještajne kapacitete. Napravili smo tri apartmana sa 12 soba i kuhinjama", pojasnio nam je Hasanović.

Husref Hasanović gradi selo za koje vjeruje da će biti turistički hit

Kaže kako je sve to urađeno po najsavremenijim evropskim standardima i uz sve relevantne dozvole. Nakon toga je, kako navodi, uslijedila registracija firme "River Drina" za odmor i rekreaciju.

Stalni posjetioci       

Danas je na imanju ove porodice zaokružena ponuda. Enez kažu da su prošlog  ljeta zvanično počeli sa radom i da su do sada imali veliki broj gostiju iz BiH, Srbije i evropskih zemlja gdje Huso radi na propagandi. Mnogi gosti dolaze po nekoliko puta. 

Gosti se vraćaju po nekoliko puta

Sami rade u objektu, a kad je velika gužva, angažuju još radne snage. Na drugom imanju je i montažni objekat te prostor za kampovanje uz postavljeni roštilj i ostale potrepštine, a u planu je izgradnja etno - sela. Cilj im je kažu, promovisati turizam u Bratuncu, koji stagnira i prezentovati prirodne ljepote rijeke Drine i drugih destinacija.   


Tagovi

Turizam Drina Redžići Nisveta Hasanović Enez Hasanović Bratunac


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.