Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saint bonnet de Salers
  • 31.10.2019. 18:00
  • Saint de Bonnet, Francuska

Gradić koji turistički uspon duguje kravama - Saint bonnet de Salers

Saint bonnet de Salers u pokrajini Cantal svjedok je povijesti i posvećenosti cijele jedne provincije uzgoju goveda. Tu je i spomenik agronomu Ernestu Tyssandier d'Escosu, zaslužnom za selektiranje salersa.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 110
  • 11
  • 0

Nema skijališta, nema velike planine, nema ni mora, a ni jezera ni banje. Što to može privlačiti turiste u jedno malo tradicionalno selo, u biti gradić? Ima sve što i grad. Trgove, trgovine, suvenirnice, crkvu, muzeje, kafiće. One standardne francuske s terasom na ulici. No tu je i spomenik značajnom čovjeku iz njihova grada. Za razliku od svih turističkih destinacija na svijetu - ovo je jedina koju posjetite, a da je posvećena kravama, bikovima, junicama i teladi.

Saint Bonnet de Salers. Pokrajina Cantal. Stigli smo nakon noći u Aurillacu, glavnom gradu pokrajine Cantal. Na francuskom nam je jasno da Saint znači sveti, dakle Sveti Bono Salers. A salers je ime za francusko mesno govedo koje se drži na pašnjacima u kraju, odnosno okolici toga grada u kojega dolaze turisti. Da bi jeli juhicu od govedine salersa. Odrezak od salersa. Može krvavi, manje ili jače pečen. Uglavnom, traži se manje krvavi, ali s jako skupim francuskim vinima ili domaćim pivima. Mi bi rekli craft.

Suveniri pa i plišani - sve je vezano uz kravice

I pivo i olovke s glavom salersa, šalice sa slikom kravice, tanjure, zastave, ručnike. I štap. Onaj kojega nose pastiri koji obilaze Salerse na beskonačnim pašnjacima u okolici. I da se vratimo onome spomeniku znamenitom čovjeku. Spomenik je to podignut agronomu. Ernest Tyssandier d'Escos rođen je 1813., preminuo 1889. Agronom, uzgajivač i političar postavio je temelje, knjigu, genetiku, selektirao goveda Salersa.

Zahvaljujući njemu, crvene krave koje su ponos Cantala dostigle su razinu ljepote i svoje izuzetne osobine, piše na jednom mjestu u Saint Bonnet de Salersu.

Mlijeko ovih krava koristi se i za pravljenje čuvenog sira "Cantal", proizvedenim kod farmera i u mljekarskoj zadruzi smještenoj u selu. Ovaj sir jedan je od dragulja toga kraja. Ovaj stari gradić u kojem kao da je vrijeme stalo, ponosno je na svoju crkvu s klesanim tornjem iz dvanaestog stoljeća, neke tipične kuće skrivene u selu ili u zaseocima u blizini.

Bajkoviti francuski gradić 

Prekrasne mirne šetnje stazama koje vijugaju livadama po proplancima i nadmorskoj visini od nekih 400 do 800 metara. Nesvakidašnji je i doživljaj ručka u lokalnoj gostionici, a nakon hodanja po livadama nastavljate po ulicama Saint Bonneta. Uske, s dosta uspona, po kamenu. Pitam se samo kako tu hodaju kada je snijeg i klizavica. I malo malo nailazite na trg. Ne možete vjerovati da je sve vezano uz krave.


Tagovi

Francuska Saint de Bonnet Salers


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P