Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni skup
  • 12.08.2022. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Gradačački sajam prilika za edukaciju - turizam i selo u fokusu

O ruralnom turizmu kao jednoj od komparativnih prednosti razgovarat će se i na Sajmu šljive u Gradačcu. No, znate li šta je agroturizam?

Foto: Depositphotos/kyolshin
  • 104
  • 7
  • 0

Radno tijelo za izradu Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona od 2022. do 2027. godine je krajem prošlog mjeseca usvojilo nacrt ovog dokumenta koji će podrazumijevati smjernice i akcioni plan na osnovu kojeg će se ovo područje razvijati. U okviru platforme definirana su dva strateška cilja, to su poticanje razvoja održivog turizma i unapređenje njegove konkurentnosti.

Prilika je to i da se značajnije pristupi organiziranju i prezentaciji ruralnog turizma, jer su potencijali Tuzlanskog kantona vezani i za takva područja. Kao njegova podforma javlja se agroturizam. To je vrsta turizma u kojem domaćini nude boravak na vlastitom poljoprivrednom objektu (farmi) te posjetitelju omogućuju sudjelovanje u svim poslovima: briga o životinjama i biljkama, sadnja, berba i žetva hrane koja se specifična za to područje (voće, povrće, kukuruz, pšenica, ovisno o području).

Strateška odrednica

O ruralnom turizmu kao jednoj od komparativnih prednosti razgovarat će se i na Sajmu šljive u Gradačcu. Na tu temu će govoriti univerzitetski profesori koji su odgovorni za studijske programe turizma na Univerzitetu u Tuzli (UNTZ).

"Od prvih sajmova, tako i danas, naučne teme koje se obrađuju na Sajmu šljive u Gradačcu nude inovativna rješenja i trasiraju put prema modernizaciji agrarnog kompleksa u Bosni i Hercegovini. Pionir u prezentaciji potencijala u agroturizmu je upravo naša manifestacija koja od 1969. godine posjetama voćnjacima gradačačkog kraja prezentira naše privredno-turističke potencijale. Ruralni razvoj je strateška odrednica planova na svim nivoima vlasti, tako da smo odlučili da tema 'Perspektive razvoja ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini' stavimo u fokus naučno-stručnih skupova na ovogodišnjem sajmu", rekla je Senija Mujkanović Muftić, turistički informator u Turističkoj zajednici Gradačac.

Ruralni turizam jedna od tema Gradačačkog sajma (Foto: Sajam šljive)

Analizirajući prirodne i kulturne potencijale Tuzlanskog kantona agroturizam je jedan od primarnih oblika turizma i ključan je u kreiranju turističkog proizvoda TK. Agroturizam je kao samostalan, dominantan oblik, prepoznat u Gradačcu, Čeliću i Kladnju, dok je u drugim općinama to oblik koji uz druge atraktivne motive može djelovati na turističku posjetu. 

"Tokom izrade Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona već u Nacrtu je prepoznat potencijal ruralnih područja za razvoj posebnih ili tematskih oblika turizma. Kada je u pitanju područje Gradačca, prepoznati su motivi koji omogućavaju kreiranje pune turističke ponude ruralnih područja. Dakle, može se uraditi veoma atraktivan turistički aranžman povezan sa selom", kaže Semir Ahmedbegović, profesor na UNTZ.

Savremeni trendovi

Ovaj dokument bi trebao pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, kao i ostalim akterima u ovom sektoru kako bi se postiglo što kvalitetnija afirmacija i pozicioniranje TK kao poželjne turističke destinacije.

"Ukoliko hoćemo da se bavimo turizmom kako to preporučuje Svjetska turistička organizacija (UN WTO), onda je jako bitno i da slijedimo upute i savremene trendove razvoja ruralnog turizma. Upravo o njima će biti riječi na radionici koja će biti organizirana na 49. Sajmu šljive u Gradačcu. Ovim putem želimo pomoći lokalnim proizvođačima, izlagačima i izvoznicima kako da pronađu svoje mjesto sa svojim proizvodima i kapacitetima u ruralnom turizmu. Oni su već svi indirektno uključeni u ruralni turizam, ali im želimo pružiti mogućnost kako da prošire svoje djelovanje u tom pravcu", ističe Željka Stjepić-Srkalović, viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu UNTZ.

Pčelari stižu na Gradačački sajam - med po povoljnijim cijenama

Nema sumnje da je Sajam šljive u Gradačcu idealno mjesto da se progovori o savremenim trendovima u ruralnom turizmu.

"Vjerujem da će nam u izradi Strategije turizma koristiti ovakva iskustva selektivnog turizma, kao što je sajam u Gradačcu, ali i promocija seoskog/ruralnog turizma koja ima velike mogućnosti na ovom području", zaključio je Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice TK.


Tagovi

Gradačački sajam Agroturizam Ruralni turizam Stručno predavanje Senija Mujkanović Muftić Semir Ahmedbegović Željka Stjepić-Srkalović Miralem Mešković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.