Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raduša
  • 16.01.2019. 11:00

David Herceg: Turisti na Raduši cijene proizvode lokalnih farmera

Ski-centar "Raduša" privlači veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ljepote planine Raduša ih natjeraju da se vrate i naredne godine. Za mali gradić Gornji Vakuf-Uskoplje zimska sezona je prava senzacija, jer osim turista privlači i profit, otkriva David Herceg.

Foto: Ski centar Raduša
  • 1.090
  • 306
  • 1

Planina Raduša se nalazi u Srednjoj Bosni, na granici između Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.  Od centra Gornjeg Vakufa-Uskoplje udaljen je 20 kilometara, a od magistralnog puta Prozor - Gornji Vakuf-Uskoplje ga dijeli samo sedam kilometara.

Ski – centar "Raduša" raspolaže sa pet ski liftova (dvosjed i vučnice) na sedam skijaških staza svih kategorija. U sklopu centra se nalaze i motel Pegazus na visini od 1290 metara nadmorske visine, te restoran Vidikovac na 1709 mnv, koji pružaju vrhunski ugođaj, a ski-centar se prostire na oko 11 kvadratnih kilometara.

Dolaze i turisti iz susjedne Hrvatske

Iako se na njoj nalazi najmlađe skijalište na ovim prostorima, Ski-centar „Raduša“ je osvojio brojne simpatije kako domaćih posjetilaca, tako i onih iz susjedne Hrvatske. Već prvog dana zimske sezone, skijalište je bilo prepuno turista, a dočekao ih je snijeg od 70 cm, prohodan put, te dobra vidljivost. Probleme im je pravila mjestimična magla, te niska temperatura od -9oC.

"Odziv gostiju je jako dobar, Motel Pegazus i restoran su bili popunjeni. Posjetilaca je bilo sa svih strana, od Splita, Trogira i Zadra, do Mostara, Jablanice i Bugojna, te ostalih susjednih gradova. Skijalo se, bordalo i sankalo, očekujemo još veću posjetu", kazao nam je David Herceg, rukovodilac  Ski – centra "Raduša".

David Herceg: Turisti iz Dalmacije cijene domaće proizvode

Rad ski-centra "Raduša" je značajan za okolne mještane, ne samo zbog dolaska turista u ovaj mali gradić, nego i zbog plasmana domaćih proizvoda, koje turisti iz Dalmacije veoma cijene. U vrijeme zimske sezone je veća potražnja za domaćim tradicionalnim proizvodima, i mliječnim i suhomesnatim. Rukovodilac ovim skijalištem naglašava da za potrebe ishrane u motelu i restoranu, kupuje uglavnom domaće proizvode, od lokalnih  poljoprivrednika.

"Sa ponosom mogu reći da sve namirnice koje mogu naći domaće, nabavljam od okolnih poljoprivrednih proizvođača, od povrća do mliječnih i suhomesnatih proizvoda", ističe Herceg.

U selu Pidriš koje se nalazi na putu do Raduše se stanovništvo većinski bavi stočarstvom, pa mještanima itekako dobro dođe ovaj zimski period da prodaju svoje proizvode na kućnom pragu.


Fotoprilog


Tagovi

Planina Raduša Ski-centar David Herceg Pidriš Turisti Skijalište Domaći proizvodi Prodaja na kućnom pragu


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97