Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNESCO
  • 10.03.2018. 16:30

Branje trave ive na Ozrenu, kosidba na Kupresu i prašuma Perućica na listi UNESCO-a?

Osam je dobara i idiličnih predjela za koje BiH traži zaštitu UNESCO-a.

Foto: Wikimedia Commons
  • 207
  • 29
  • 0

Bosna i Hercegovina kontinuirano nastoji upisati nova dobra i idilične predjele na UNESCO-ve liste, a trenutno se radi na osam konkretnih stvari.

Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH kaže da se radi o složenim i dugoročnim procedurama koje iziskuju angažman velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti, te investiranje značajnih sredstva u izradu nominacionih fajlova, navodi Fokus

"U prethodnom periodu su pokrenute inicijative za upis Prašume Perućica, dijela Nacionalnog parka Una, kao i Jevrejskog groblja u Sarajevu na Listu svjetske baštine. Prašuma Perućica je 2017. godine upisana na Tentativnu listu. Nominacija Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu je spremna. U 2018. godini će Komitet za nematerijalnu baštinu UNESCO-a razmatrati našu nominaciju elementa nematerijalne baštine "Branje trave ive na Ozrenu" za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva", kazala je Rulj.

Pripremaju se i nove nominacije

U toku su i aktivnosti na pripremi nominacija sevdalinke, dana kosidbe na Kupresu i nevesinjske olimpijade.

"U narednom periodu se može očekivati i nominacija Čajničkog jevanđelja za upis u Međunarodni registar Pamćenje svijeta", rekla je Rulj.

Trenutno se na UNESCO-voj Listi svjetske baštine nalaze upisana tri dobra iz BiH: Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, Područje Starog grada oko Starog mosta u Mostaru te Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici. 

Na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva su upisana dva elementa nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine: Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

Prvi uslov da se određeno kulturno dobro nominuje za upis na jednu od UNESCO-vih listi baštine je da je u samoj zemlji zaštićeno najvišim mjerama zaštite.
 


Tagovi

UNESCO Prašuma Peručica Branje trave ive na Ozrenu Kosidba na Kupresu Trava iva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞