Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 50. izdanje
  • 26.08.2023. 21:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Završen Sajam šljive: Hamzalija pazario vitlo i raspršivač gnojiva

Ovogodišnji sajam bio je prilika da Gradačac, nakon tragičnog događaja koji se dogodio u ovom gradu, bude prepoznatljiv po pozitivnim vijestima.

Foto: Sajam šljive
  • 124
  • 67
  • 0

Danas je spuštena zavjesa na 50. jubilarni Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive. Ovogodišnji sajam bio je prilika da Gradačac, nakon tragičnog događaja koji se dogodio u ovom gradu, bude prepoznatljiv po pozitivnim vijestima.

"Sve planirane aktivnosti su realizovane. Vjerujem da smo se okoristili predavanjima sa stručno-naučnog savjetovanja o poljoprivredi i turizmu kao i pčelarstvu. Drago nam je što su u godini jubileja naši izlagači zadovoljni učešćem na ovoj manifestaciji", rekao je Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda u Gradačcu.

Dokazani prijatelj BiH

Među bojnim gostima i prijateljima u protekla četiri dana, bio je i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dokazani prijatelj naše zemlje.

"Mene zanima puno toga, ono što se zbiva oko i u Bosni i Hercegovini. To je nešto što je važno za cijelu našu regiju, važno je za Hrvatsku i važno je za Evropu. Ja sam ovdje na jednom privrednom skupu. Ako se gospodarstvo dobro organizira onda je to i politička poruka", poručio je Mesić dodavši kako je mišljenja da je za BiH najvažnije da bude zaokupljena privrednim rješenjima, a time se onda rješavaju i politička.

Brojni posjetioci sajma

Upućen je poziv za zajednički angažman svih nivoa vlasti, nauke, struke, poljoprivrednog i industrijskog sektora, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi za proizvodnju i plasman hrane. Rečeno je kako je gradačački sajam prilika za prezentaciju dostignuća u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izloženi i IMT traktori

Govorilo se o upotrebi novih tehnologija u praćenju i zaštiti poljoprivrednih kultura, upotrebi bioregulatora i savremenim kanalima snabdijevanja hranom. Osim novih softverskih rješenja, savremene tehnologije i upotrebe dronova značajno mjesto ima i poljoprivredna mehanizacija. Firma "Sinpeks B" iz Bijeljine je izložila traktore, poljoprivrednu mehanizaciju, priključne mašine i opremu za uređenje i održavanja vrta.

"Ove godine smo na sajmu u Gradačacu izložili traktore Tafe i naš brend Agrina iz garden programa prskalice, freze, malčere i drugo", rekao je direktor Stevica Simojlović.

Veliko interesovanje za mehanizaciju

Izložbeni salon imala je firma "Rakić" iz Brčko Distrikta koja je predstavila pet modela IMT traktora sa priključcima.

"Lijepo mi je i zadovoljan sam sa Sajmom šljive, posebno sa izloženom mehanizacijom. Najviše me interesuju traktori i poljoprivredne mašine. Kupio sam jedno vitlo, a zanima i ovaj raspršivač gnojiva. Bavim se poljoprivredom, uglavnom obradom zemljišta", rekao je Hamzalija Avdić iz Doboja.

I ove godine dodijeljene su medalje Sajma šljive za kvalitet izloženih proizvoda. Udruženje pčelara "Pčela" Gradačac organizovalo je 6. međunarodni sajam pčelarstva koji je kao podsajamska manifestacija održan u dane Sajma šljive.


Tagovi

Sajam šljive Gradačački sajam Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Ensar Mešanović Stjepan Mesić Stevica Simojlović Hamzalija Avdić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/