Kotizacija je 10 KM, a očekuje se 100 uzoraka suhih, gotovih, kobasica za ocjenjivanje te oko 15 takmičara koji će pripremati kobasice na licu mjesta
Popuštanje epidemioloških mjera spremno su dočekali u selu Bravsko, nedaleko od Bosanskog Petrovca te odmah najavili sad već tradicionalni, 7. Festival kobasice. Susret je zakazan za 5. mart u 11 sati, u organizaciji Udruženja građana "Ruralni razvoj”.
Kotizacija je 10 KM, a prema riječima Dejana Prošića, predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja, očekuje se oko 100 uzoraka suhih, gotovih, kobasica za ocjenjivanje te oko 15 takmičara koji će pripremati kobasice na licu mjesta.
"Kako je i planirano, imat ćemo promociju krajiškog menija, a bit će 10-tak pjevačkih grupa koje će izvoditi izvorne kajiške pjesme, bez surogata koji sada prevlađuju pod šatorima", kaže Prošić.
Za učesnike se također sprema i karaoke show, za koji će biti osigurane nagrade u vidu poklon paketa.
Ipak, glavni događaj ostaje ocjena kvaliteta fermentiranih domaćih kobasica. Za najbolju ekipu, onu koja osvoji prvo mjesto osigurana je nagrada u iznosu od 300 KM, za drugo 200 maraka, a za treće 100 KM. U samo takmičenje ove godine uvedena je i jedna novina.
"Imat će priliku da učestvuju i oni kojima ne ide, ali uporno pokušavaju napraviti kobasicu. Tako da smo odlučiti izabrati i onu najgoru. Bit će zanimljivo u svakom slučaju", kaže Prošić.
Ovogodišnje izdanje se održava pod sloganom "Kobasicom za mir", a organizatori očekuju goste iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Kako je saopćeno, cilj događaja je afirmiranje ruralnih područja u svim segmentima, a posebno gastronomskih specijaliteta, po kojima je posebno poznat ovaj kraj, kao što su različite vrste kobasica.
Kada je riječ o pripremi grmečke kobasice, takmičari dobijaju recept sa standardnim začinima, so, paprika i biber, dok upotreba aditiva i drugih dodataka nije dozvoljena.
Ocjenjivat će se kvalitete u konkurenciji grmečke, lovačke i međunarodne kobasice, te ekipna priprema na licu mjesta (izgled, brzina i vještina). U ocjenu ulazi kompletan izgled od opreme, uniforme, aranžmana, pa do animiranja publike.
Bit će upriličena i promocija Krajiškog menija, na kojem će kao aperitiv biti poslužena mrkonjićka šljivovica, za predjelo je planirana petrovačka basa s uštipcima, dok je glavno jelo manjačka jagnjetina s glamočkim krompirom. Slasni obrok upotpunit će i palačinci s drvarskim mućenim pekmezom od drenjine kao desert.
Prijave ekipa su moguće do zadnjeg dana, svi zainteresirani mogu to učiniti putem emaila: prvakosa@gmail.com.
Tagovi
Autorica