Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 21.05.2022. 13:30

Vučić i Orban otvorili 89. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Hvala našim seljacima u poljoprivredi koji će da održe Srbiju i dobar dio regiona u životu, rekao je na otvaranju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Đorđe Lalić
  • 86
  • 75
  • 0

Danas je svečano otvoren 89. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu koji će okupiti više od 1.100 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta i trajat će do petka 27. maja.

Na samom početku obratio se premijer Mađarske, koja je i zemlja partner, prvi put poslije 12 godina, Viktor Orban sa riječima da je uprkos galopirajućoj inflaciji i rastu cijena, dobra vijest da Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku.

Višegodišnja saradnja Srbije i Mađarske

"Naša ekonomska saradnja do sada nije bila ovako jaka kao danas, očekujemo srpske investitore u Mađarskoj. Ne pristajemo na ekonomski neprihvatljive mjere koje se donose u Briselu, kada je riječ o povećanju cijena, ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atomskoj bombi, jer u tom slučaju ne da nećemo moći da nahranimo svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama", upozorio je Orban i dodao da je on čovjek sa sela.

"U selu kod nas je zakon da ako imaš zemlju moraš da je obrađuješ, to je zakon koji ne smije da se pogazi."

200 miliona eura razmjene

O važnosti bilateralnih odnosa dvije zemlje, govorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao kako je njihov komšija bila sedma zemlja Evropske unije u nivou trgovinske razmjene sa Srbijom.

"Mađarska je danas broj 2, a ukupno u ovoj 2022. godini zemlja broj 3. Nevjerovatan je napredak spoljotrgovinskih odnosa u poljoprivredno-prehrambenom industriji, prelazimo 200 miliona eura razmjene", rekao je predsjednik Srbije i spomenuo prijedlog Srbije Mađarskoj za čuvanje energenata.

Vučić je govorio o spoljnotrgovinskim odnosima dviju zemalja

"Mi nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta. Predsjednik Orban mi je odmah rekao, Aleksandre, nema problema - riješeno", i dodao da ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija će biti tu, a istovremeno će u slučaju potrebe prvi poziv uputiti toj zemlji.

Vučić se ovom prilikom zahvalio i domaćim proizvođačima.

"Hvala našim seljacima u poljoprivredi koji će da održe Srbiju i dobar dio regiona u životu, da ljudi imaju dovoljno hrane. Ako se ne promijeni nešto na istoku Evrope, značajan dio svijeta biće u velikom problemu u potrebi za elementarnim količinama hrane. Tako da je za nas izuzetno važno da vežemo i poljoprivredu i energente i industriju, da radimo vrijedno", rekao je Vučić koji je potom proglasio Sajam otvorenim.

Izložba stoke i poklon igra

Podsjetimo, da će tokom sajamskih dana u hali 3 biti muzejski eksponati od motike do najsavremenijih mašina. Tradicionalno, bit će organizovana i izložba stoke, a i pčelari će imati svoj nastup. Ono što će mnogi željeti da vide, jeste najteži bik 89. sajma - Veliša od 1.700 kilograma, koji će u julu napuniti četiri godine, simentalske rase.

Na Sajmu će preko 1.100 izlagača pokazati svoju ponudu

Pored Mađarske kao zemlje partnera, zemlja prijatelj ove godine je Italija, generalni sponzor ove godine je Globos osiguranje, a višegodišnji zlatni sponzor Sajma poljoprivrede je kompanija Al Dahra.

Ono što možda i najviše privlači posjetioce jeste poklon igra u kojoj sa kupljenim ulaznicama mogu da osvoje traktor ili neku od vrijednih priključnih mašina.


Fotoprilog


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede Novi Sad Novosadski sajam Viktor Orban Aleksandar Vučić Otvaranje Poljoprivreda Poljoprivrednici Bik Veliša


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...